MARKERING: Før Formel 1-starten i Østerrike gikk 14 av 20 førere ned på kne for å vise sin støtte til kampen mot rasisme.
MARKERING: Før Formel 1-starten i Østerrike gikk 14 av 20 førere ned på kne for å vise sin støtte til kampen mot rasisme. Foto: Dan Istitene

Seks Formel 1-stjerner nektet å gå ned på kne

– Betyr overhodet ikke at jeg er mindre engasjert enn de andre i kampen mot rasisme, hevder en av Formel 1-førerne som nektet å knele.

Mens 14 av 20 førere gikk ned på kne før Formel 1-starten i Spielberg i Østerrike søndag for å vise sin støtte for kampen mot rasisme, ble de seks andre førerne stående under markeringen.

Charles Leclerc, Max Verstappen, Carlos Sainz, Danil Kvyat, Antonio Giovinazzi og Kimi Raikkonen valgte ikke å gå ned på kne.

– Jeg er veldig opptatt av likestilling og kampen mot rasisme, men jeg tror alle har rett til å uttrykke seg på en måte som passer dem. Jeg ville ikke gå ned på kneet i dag, men respekter og støtt de personlige avgjørelsene førerne tar, skriver Verstappen på Twitter.

Samtlige førere hadde imidlertid på seg trøyer med antirasistisk budskap.

– Alle de 20 førerne står sammen med sine lag mot rasisme og fordommer, og omfavner samtidig prinsippene om mangfold, likhet og inkludering, og støtter Formel 1 og FIAs engasjement, forklarte Leclerc på Twitter.

– Jeg tror på det som betyr noe er fakta og oppførselen vår i hverdagen fremfor formelle markeringer som kan sees på som kontroversielle i noen land. Jeg vil ikke gå ned på kne, men det betyr overhodet ikke at jeg er mindre engasjert enn de andre i kampen mot rasisme.

– Jeg er veldig opptatt av likestilling og kampen mot rasisme, men jeg tror alle har rett til å uttrykke seg på en måte som passer dem. Jeg ville ikke gå ned på kneet i dag, men respekter og støtt de personlige avgjørelsene førerne tar, skriver Verstappen på Twitter.

Afroamerikaneren George Floyd døde etter at han ble arrestert og politimannen Derek Cauvin presset kneet sitt mot halsen hans i over åtte minutter – selv om Floyd klaget over at han ikke fikk puste. Det førte til store protester og satte fyr på rasismedebatten i USA i slutten av mai.

Kne-markeringen mot rasisme startet i 2016 under en oppkjøringskamp til NFL-sesongen der den daværende San Francisco 49ers-profilen Colin Kaepernick å gå ned på ett kne under nasjonalsangen. Han nektet å stå når nasjonalsangen ble spilt, i sympati med «Black Lives Matter»-bevegelsen.

Selve løpet ble vunnet av finske Valtteri Bottas, som ledet fra start til mål. Teamkamerat i Mercedes Lewis Hamilton kom i mål på andreplass, men fikk fem sekunders tidsstraff etter en krasj med Alexander Albon. Dermed tok Charles Leclerc (Ferrari) og Lando Norris (McLaren) de øvrige pallplassene.