DESPERAT: Flere av migrantene ombord er desperate og trenger helsehjelp.
DESPERAT: Flere av migrantene ombord er desperate og trenger helsehjelp. Foto: Shahzad Abdul

Fortsatt unntakstilstand på Ocean Viking – frykter båten er for liten

Situasjonen har roet seg noe lørdag etter at helsepersonell har bistått på Ocean Viking, men nå frykter personell nye gnisninger blant migrantene.

Italiensk helsepersonell er om bord på norske Ocean Viking etter at skipet med migranter erklærte unntakstilstand fredag.

Den humanitære hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée er lørdag ettermiddag bekymret for at situasjonen kan eskalere på nytt, om ikke båten snart får legge til havn.

– Mannskapet er helt utslitt, og dette har vært en påkjenning for alle involverte, sier Julia Schaefermeyer fra SOS Méditerranée.

180 migranter og flyktninger befinner seg om bord på Ocean Viking, der situasjonen lenge har vært urolig. Fredag forverret den seg såpass kraftig at mannskapet erklærte unntakssituasjon.

Lørdag morgen er det fortsatt en nødssituasjon på båten som er norskeid og har norsk kaptein.

– Situasjonen er uforandret, men det har ikke vært noen hendelser i løpet av natten, sier daglig leder Trym Jacobsen i Hoyland Offshore til TV 2.

SOS Méditerranée skriver til TV 2 at situasjonen har blitt mer anspent i løpet av morgentimene.

– Mannskapet er utslitt, men håndterer situasjonen, sier Julia Schaefermeyer i SOS Méditerranée.

NØDMELDING: Daglig leder Trym Jacobsen i Hoyland Offshore forteller at «Ocean Viking» sendte ut en nødmelding til italienske myndigheter for å be om bistand. Foto: Frode Hoff / TV 2
NØDMELDING: Daglig leder Trym Jacobsen i Hoyland Offshore forteller at «Ocean Viking» sendte ut en nødmelding til italienske myndigheter for å be om bistand. Foto: Frode Hoff / TV 2

Får italiensk helsehjelp

Bakgrunnen for unntakstilstanden er at en gruppe på 44 migranter prøvde å presse skipet til havn. Skipet har vært ute til havs i lang tid fordi Italia truer med å beslaglegge skipet dersom det legger til kai.

Flere av migrantene er svært preget av situasjonen og de siste dagene har det vært flere selvmordsforsøk.

REDDET: Ocean Viking har reddet 180 migranter, men får ikke legge til kai i Italia eller Malta,
REDDET: Ocean Viking har reddet 180 migranter, men får ikke legge til kai i Italia eller Malta, Foto: Flavio Gasperini

– Det er en ustabilitet knyttet til noen av migrantene som er grunnen til at vi ønsker å komme i havn så fort som mulig, sier Jacobsen.

Italienske myndigheter har lørdag bestemt seg for å sende medisinsk personell om bord for å hjelpe til.

– Situasjonen har roet seg noe over natten, og et medisinsk team med en lege og en konfliktmegler er nå på plass på Ocean Viking for å få oversikt og kontroll på situasjonen, sier Schaefermeyer.

Forskanset seg

Fredag ettermiddag sendte skipet ut SOS om at det maritime mannskapet hadde forskanset seg.

SEILAS: Redningsskipet «Ocean Viking» har et mannskap på ni personer. En er fra Polen, en er fra Tsjekkia, seks er fra Filippinene og kapteinen er norsk. Foto: AP
SEILAS: Redningsskipet «Ocean Viking» har et mannskap på ni personer. En er fra Polen, en er fra Tsjekkia, seks er fra Filippinene og kapteinen er norsk. Foto: AP

Kapteinen, som er norsk, har sendt en nødmelding til italienske myndigheter for å be om bistand.

– Vi kan bekrefte at kapteinen er norsk og at skipet seiler under norsk flagg, sier Laura Garel, presseansvarlig i SOS Mediterranee til TV 2.

Daglig leder Trym Jacobsen i Hoyland Offshore forteller at «Ocean Viking» har et mannskap på ni. I tillegg jobber 24 personer fra den humanitær organisasjon SOS Méditerranée med å ta seg av migrantene.

Oppleves som truende

Mannskapet fra hjelpeorganisasjonen som jobber på dekk har opplevd noen av migrantene som truende.

– Organisasjonen som jobber på dekk har sagt at de opplever situasjonen som truende. Under normale omstendigheter er det hjelpeorganisasjon som skal håndtere slike situasjoner, men når det går på totalsikkerheten må kapteinen og rederiet bli involvert, sier Jacobsen.

Han håper at italienske eller maltesiske myndigheter snur og lar skipet legge til kai.

– Har dere utløst en nødssituasjon for å tvinge landene til å la skipet få legge til land?

– Skipet er utstyrt for å kunne vente over lang tid med å komme til land, men når man føler en ubehagelig situasjon for det operative personale ombord må vi forsøke å finne en rask løsning, sier Jacobsen.