nye reiseråd presenteres fredag:

– Vær forberedt på lokal smitte, selv i land vi kan feriere i

Fredag presenteres de nye reiserådene.

Fredag klokken 12 blir det klart hvilke europeiske land som oppfyller norske smittekrav, og som nordmenn igjen kan reise til uten karanteneplikt ved hjemreise.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad er en av de få som vet hva som åpner opp, og hvordan det nye kartet for reisevanene våre blir seende ut.

– Vi vil helt sikkert få se noen grønne land, det vil si land med lite smitte, og noen røde land som har betydelig mer smitte enn Norge.

Grønne land er land vi kan reise til og fra, uten karantene. I tillegg kan turister også komme derifra, uten karanteneplikt.

Håper på Hellas og Tyskland

Flere reiseoperatørene håper på at Hellas og Tyskland er land som nordmenn igjen kan feriere til. Turoperatørene Apollo og TUI har allerede satt opp charterfly til Kreta og Rhodos neste helg.

Nakstad sier at uansett hvilke land man velger å reise til, er det viktig å sette seg godt inn i situasjonen til det landet man skal dra til.

– Selv om situasjonen går i riktig retning i mange land må man være forberedt på lokale smitteutbrudd fremover. Det har vi sett i flere land den siste tiden.

Han anbefaler alle å følge Utenriksdirektoratet (UD) sine reiseråd.

– UD sine reiseråd vil være i harmoni med kartet som blir presentert senere i dag.

I de tilfellene hvor folk ikke følger rådene, må man ta det ansvaret selv, og ta en grundig risikovurdering før man velger å reise.

Det har ikke vært ulovlig å reise til land som er røde, men har man valgt å å dra til et av de landene har det fått konsekvenser i form av karantene.

Selv om man velger å dra på ferie oppfordrer Nakstad at vi fortsetter å gjøre de tiltakene vi har gjort hjemme i flere måneder.

– Hold avstand til folk, selv om du er på ferie. Ikke oppsøk steder med veldig mye mennesker, hvis det kan unngåes, Uansett hvor man oppholder seg, er det viktig, grunnleggende råd.

Tenker likt i Europa

Når de nye reiserådene presenteres senere fredag blir det også klart hvem som kan reise til Norge. Nakstad sier det er en totalvurdering som blir gjort, ut ifra hvem som får reise inn i landet.

Folkehelseinstituttet (FHI) ser på smittesitasjonen i Europa, Helsedirektoratet ser på den mer helhetlige situasjonen i helsesystemet, mens regjeringen tar hensyn til en andre ting som blant annet økonomi og andre samfunnshensyn.

– Det er en helsehetsvurdering som må til. Når det gjelder hvilke land som blir grønne og røde så er det ganske godt forankret i Europa, hvor man tenker veldig likt, forklarer han.