Forfatteren, dramatikeren og regissøren Beate Grimsrud er død, 57 år gammel. Hun døde 1. juli i Stockholm etter en tids sykdom. Her er hun fotografert i 2010 i forbindelse med lanseringen av romanen «En dåre fri»
Forfatteren, dramatikeren og regissøren Beate Grimsrud er død, 57 år gammel. Hun døde 1. juli i Stockholm etter en tids sykdom. Her er hun fotografert i 2010 i forbindelse med lanseringen av romanen «En dåre fri» Foto: Berit Roald

Beate Grimsrud er død, 57 år gammel

Onsdag ettermiddag melder NTB at forfatter, dramatiker og regissør Beate Grimsrud er død.

I en pressemelding bekrefter forlaget Cappelen Damm dødsfallet. Den prisbelønte forfatteren ble 57 år gammel.

Hun døde 1. juli i Stockholm etter en tids sykdom.

– Norge har mistet en stor forfatter. Som forlag har vi også mistet en kjær venn. Vi kommer til å savne de lange samtalene, stemmen i telefonen, latteren, fantasirikdommen og det årvåkne intellektet, sier redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm John Erik Riley.

Hennes romaner er oversatt til en rekke språk.

Beate Grimsrud ble født i 1963 i Bærum. Siden 1984 har hun vært bosatt på Södermalm i Stockholm. Forfatteren har skrevet sine bøker både på svensk og norsk og har utgitt bøker i mange sjangre.

– Forfatteren Beate Grimsrud døde så alt for tidlig i natt. Hennes bøker og filmer får folk til å tenkte annerledes om store og små spørsmål. Hun var så morsom og tilstede, skriver Anniken Huitfeldt på Twitter etter at nyheten ble kjent.

Prisbelønt

Forlaget skriver at Grimsruds debut i 1990 ( «Det er grenser for hva jeg ikke forstår») vakte stor oppmerksomhet med sitt særegne språk, fylt av dramatikk, poesi og humor, skriver forlaget.

I 1998 ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Sverige, mens hun i 2008 ble nominert både til Brageprisen og den tilsvarende svenske Augustprisen for boken «Søvnens lekkasje».

Romanen «En dåre fri» (2010) ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra både Sverige og Norge, og Grimsrud mottok blant annet den norske Kritikerprisen for romanen.

Hennes siste utgivelse, «Jeg foreslår at vi våkner», ble utgitt i april i år, og den ble svært godt mottatt av både kritikere og lesere.

Allsidig

Grimsrud, som har utgitt 13 bøker, var også virksom som film- og radioregissør. Hun har skrevet dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm.

Blant annet skrev hun manus til den norsk-svenske filmkomedien «Ballen i øyet».

I 2000 mottok hun Amandaprisen for dokumentarfilmen «Noen spørsmål om boksing», som dokumenterer kvinner som bokser.