
Antallet skogbranner i Sibir femdoblet på en uke
En arktisk hetebølge forverrer skogbrannene i Sibir.
På denne tiden av året skulle temperaturen i byen Khatanga ha ligget på omtrentlige 0 grader celsius. 22. mai ble det målt 25 varmegrader i byen, som er 13 grader høyere enn byens varmerekord.
Khatanga er et av flere eksempler på steder i Sibir i Russland som har målt rekordtemperaturer dette året som følge av en arktisk hetebølge.
I Sakha i det østlige Russland ble det målt hele 38 varmegrader 20. juni. Det er den høyeste temperaturen som noensinne er målt i et arktisk område.
Hetebølgen har femdoblet antallet skogbranner i området i løpet av forrige uke, hvilket har ført til at 1,15 millioner hektar med skog står i brann i områder som det russiske brannmannskapet ikke engang når frem til.
– Den sibirske vinteren har vært den varmeste siden vi begynte å måle temperaturene for 130 år siden. Temperaturen var seks grader høyere enn normalen, sier meteorolog Marina Makarova til The Guardian.
– Klimaendringene er her allerede
Copernicus-satelitter har fanget bilder av det som skal være den nordligste brannen på lang tid, i Sakha-området i Russland, ifølge EU-kommisjonens direktorat for forsvarsindustri og romfart.
#EUSpace @CopernicusEU data are useful to monitor fire hotspots which are expanding to the north
— 🇪🇺 DG DEFIS #UnitedAgainstCoronavirus (@defis_eu) June 26, 2020
Yesterday, #Sentinel2🇪🇺🛰️detected what is believed to be the northernmost fire in recent years, within the #Arctic Circle, in the Republic of Sakha, #Siberia
Lat 72.7°N, Lon 118.1°E pic.twitter.com/djNRcJsbrN
– I denne delen av Sibir så ser vi allerede klimaendringer. Her er ikke det noe som ligger fjernt i fremtiden, sier NASAs Amber Soja, som har drevet med forskning i området.
– Varmen og brannene i år er ytterligere bevis på at det er klimaendringer som preger dette området, sier Soja videre.
Veldig alvorlig
Russlands president Vladimir Putin har tidligere sagt at varmebølgen i Sibir kan få alvorlige konsekvenser for innbyggerne i området.
– Noen av byene våres ble bygget på permafrost. Man kan jo tenke seg til hva konsekvensene kan bli dersom permafrosten smelter. Det er veldig alvorlig, sa presidenten i desember.
Klimaforsker Jonathan Overpeck sier at området «både billedlig og bokstavelig står i brann».
– Temperaturene øker mye raskere enn det vi trodde de ville, som følge av at innholdet av karbondioksid og andre drivhusgasser i atmosfæren har økt. Rekordvarmen i Sibir er en stor, blinkende varsellampe, sier Overpeck videre.
