VARME: Dette bildet ble tatt fredag 19. juni og viser hvordan temperaturene i Sibir i Russland nå er uvanlig høye. Foto: ECMWF Copernicus Climate Change Service via AP)
VARME: Dette bildet ble tatt fredag 19. juni og viser hvordan temperaturene i Sibir i Russland nå er uvanlig høye. Foto: ECMWF Copernicus Climate Change Service via AP)

Antallet skogbranner i Sibir femdoblet på en uke

En arktisk hetebølge forverrer skogbrannene i Sibir.

På denne tiden av året skulle temperaturen i byen Khatanga ha ligget på omtrentlige 0 grader celsius. 22. mai ble det målt 25 varmegrader i byen, som er 13 grader høyere enn byens varmerekord.

Khatanga er et av flere eksempler på steder i Sibir i Russland som har målt rekordtemperaturer dette året som følge av en arktisk hetebølge.

I Sakha i det østlige Russland ble det målt hele 38 varmegrader 20. juni. Det er den høyeste temperaturen som noensinne er målt i et arktisk område.

Hetebølgen har femdoblet antallet skogbranner i området i løpet av forrige uke, hvilket har ført til at 1,15 millioner hektar med skog står i brann i områder som det russiske brannmannskapet ikke engang når frem til.

– Den sibirske vinteren har vært den varmeste siden vi begynte å måle temperaturene for 130 år siden. Temperaturen var seks grader høyere enn normalen, sier meteorolog Marina Makarova til The Guardian.

– Klimaendringene er her allerede

Copernicus-satelitter har fanget bilder av det som skal være den nordligste brannen på lang tid, i Sakha-området i Russland, ifølge EU-kommisjonens direktorat for forsvarsindustri og romfart.

– I denne delen av Sibir så ser vi allerede klimaendringer. Her er ikke det noe som ligger fjernt i fremtiden, sier NASAs Amber Soja, som har drevet med forskning i området.

– Varmen og brannene i år er ytterligere bevis på at det er klimaendringer som preger dette området, sier Soja videre.

Veldig alvorlig

Russlands president Vladimir Putin har tidligere sagt at varmebølgen i Sibir kan få alvorlige konsekvenser for innbyggerne i området.

– Noen av byene våres ble bygget på permafrost. Man kan jo tenke seg til hva konsekvensene kan bli dersom permafrosten smelter. Det er veldig alvorlig, sa presidenten i desember.

Klimaforsker Jonathan Overpeck sier at området «både billedlig og bokstavelig står i brann».

– Temperaturene øker mye raskere enn det vi trodde de ville, som følge av at innholdet av karbondioksid og andre drivhusgasser i atmosfæren har økt. Rekordvarmen i Sibir er en stor, blinkende varsellampe, sier Overpeck videre.