HAMLET: 81 år gamle Ian McKellen har fått tildelt rollen som Hamlet.
HAMLET: 81 år gamle Ian McKellen har fått tildelt rollen som Hamlet. Foto: Andrew Medichini

81 år gammel stjerneskuespiller skal spille ung Shakespeare-karakter

Den britiske stjerneskuespilleren Ian McKellen (81) har blitt tildelt rollen som den unge Hamlet i et aldersblindt stykke i Storbritannia.

Stjerneskuespilleren Ian McKellen har ikke lagt sine skuespillerferdigheter på hylla riktig enda. Nå har 81-åringen nemlig fått en av Shakespeares mest kjente roller, Hamlet.

Akademikere har tidligere diskutert hvor gammel Hamlet faktisk er, enten 30 som har blitt nevnt tidligere i skuespillet, eller yngre. Det stopper imidlertid ikke ringreven.

50 år siden sist

McKellen avslørte den store nyheten på Twitter før helgen.

– Jeg føler meg heldig som kan jobbe igjen. Takket være Bill Kenwrights inspirerende optimisme, og Sean Mathias' invitasjon til å undersøke Hamlet på nytt igjen, skriver han.

Skuespilleren hadde nemlig den sammen rollen for 50 år siden. Da uttalte han at han alltid var i tvil når en skuespiller ble kalt «The Hamlet of his generation».

– Spesielt ettersom ingen noensinne har skrevet det om meg, sa han den gang.

Nå har 81-åringen derimot hatt årevis med erfaring og er klar for et nytt møte med stykket.

– Nå møtes vi igjen. Vet ikke når, men vet hvor, Theater Royal Windsor, skriver han videre.

På grunn av koronasituasjonen vet ikke teateret når de kan åpne opp igjen, eller hvordan. Dermed kan det være McKellen blir en enda eldre versjon av den danske karakteren.

Spilt i storfilmer

Den britiske skuespilleren er en av verdens største stjerner, både på scenen og lerretet.

Han har hatt store hovedroller i filmer som Ringenes Herre, Hobbiten og X-Men-filmene. I tillegg har han også spilt flere stykker av Shakespeare som blant annet Macbeth og Othello.

I 1991 ble han adlet, og fikk dermed tiltaleformen sin sir foran navnet sitt. Skuespilleren har vært åpent homofil siden 1988, og ble tildelt «Order of the Companions of Honour», en belønning for hans innsats for likestilling.