BRANN: Det brant i en bolig i Larvikgaten i Tønsberg søndag morgen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen / NTB scanpix
BRANN: Det brant i en bolig i Larvikgaten i Tønsberg søndag morgen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen / NTB scanpix

Flere branner etter lynnedslag: – Det har vært kaos

Brannvesenet har søndag morgen rykket ut til flere branner og brannalarmer etter lydnedslag. I tillegg advarer Meteorologisk institutt mot styrtregn.

– Det har vært litt kaos her, for å si det mildt, sier vaktleder Arild Reinhartsen ved Sørøst 110-sentral til NTB.

I løpet av kort tid søndag morgen har brannvesenet i Vestfold rykket ut på flere meldinger om brann og automatiske brannalarmer.

– Bare siden jeg kom på jobb like før klokken 7 har vi rykket ut til tre branner. Det har haglet på med henvendelser, sier Reinhartsen i 7.30-tiden.

Søndag morgen brenner det i en gammel låve i Kodal i Sandefjord, i en gammel hytte i Andebu i Sandefjord og i loftsetasjen i en bolig i Larvikgaten i Tønsberg.

LYN: På seks timer har lynet slått ned over 6000 ganger i Norge. Skjermdump: lyn.met.no
LYN: På seks timer har lynet slått ned over 6000 ganger i Norge. Skjermdump: lyn.met.no

– Det er ikke fare for liv og helse i noen av brannene, sier Reinhartsen, som foreløpig ikke kan si noe sikkert om årsaken til brannene.

– Men det lyner fælt her nå, så det er nærliggende å tro at det har sammenheng med været, sier han.

Samtidig har en rekke automatiske brannalarmer i distriktet ført til utrykninger.

Kraftig lyn og torden

Meteorologisk institutt sin lynoversikt viser at lynet har slått ned over 6000 ganger i Norge de siste seks timene.

– Det har tordna en god del i natt. Det har vært kraftigst på kysten av Vestfold og Telemark, og videre nordover på vestsiden av Oslo-fjorden. Også lenger nord i områdene rundt Mjøsa har det vært mye mye, sier vakthavende meteorolog Camilla Albertsen i StormGeo.

– Travel dag

I Asker har lynnedslag også ført til en rekke utløste brannalarmer.

– Vi har fått flere meldinger om utløste brannalarmer som følge av lydnedslag. I tillegg har lynet slått ned i et hus i Asker. Sikringene har gått og det lukter svidd, men det er ikke brann, sier vaktkommandør Tor Audunhus i Oslo 110-sentralen.

Vaktkommandøren forteller at de forbereder seg på en travel dag.

– I tillegg til lyn, er det også ventet store mengder vann. Vi forbereder oss på at det kan bli en del å gjøre, sier Audunhus.

Advarer mot styrtregn

Meteorologisk institutt har gått ut med et farevarsel mot styrtregn på Østlandet søndag.

– Et nedbørsområde skal passere gjennom Sør-Norge søndag, og det kan komme svært kraftige regnbyger flere steder. Områdene øst for Oslo, lengst sør i Innlandet og deler av Buskerud vil få de kraftigste bygene, sier vakthavende meteorolog Camilla Albertsen i Storm.

Meteorologen forteller at det blir veldig lokalt hvor det kommer mest regn og hvor intenst det blir.

– Prognosene viser at det enkelte steder kan bli mellom 15-30 millimeter i løpet av 3 timer, sier Albertsen.

Politiet i Oslo har gått ut med en advarsel mot at det er ventet store nedbørsmengder i Oslo, Asker og Bærum søndag.

– Vi ser allerede nå at det begynner å bli mye vann i veibanen. Vi oppfordrer derfor alle om å kjøre forsiktig og å ta hensyn til forholdene, skriver Oslo politiet på Twitter.