OVERFYLT: Slik så stranda i Bournemouth ut torsdag. Hittil har mange briter holdt seg innendørs, men som følge av varmt vær og avsluttet lockdown tok mange tusner turen til strendene sør i landet.
OVERFYLT: Slik så stranda i Bournemouth ut torsdag. Hittil har mange briter holdt seg innendørs, men som følge av varmt vær og avsluttet lockdown tok mange tusner turen til strendene sør i landet. Foto: Glyn Kirk

Erklærer krise: – Dette er det verste jeg har sett noensinne

Lokale myndigheter erklærer krise som følge av de enorme folkemengdene som har trukket til strendene på sørkysten av England for å nyte sola de siste dagene.

– Det er meget trist å se antallet folk som velger å være egoistiske og oppføre seg farlig, sier det britiske parlamentsmedlemmet Tobias Ellwood, som er innvalgt i kystbyen Bournemouth i Dorset på sørkysten av Storbritannia.

Torsdag kveld skriver britiske BBC at titusener av mennesker har trukket mot strendene i byen for å nyte finværet som har preget de to siste dagene. Ifølge byen er det like mye folk på strendene som det pleier å være under «Bank holiday», en offentlig høytidsdag de fleste i Storbritannia har fri, skriver Sky News.

Ifølge byrådsleder Vikki Slade ser de skrekkslagent på det som nå skjer, og viser til at det nettopp er utstedt rekordhøye 558 parkeringsbøter som argument til at det er mye folk til stede ved strendene.

– Sosial distansering tror jeg hører fortiden til, sier hun oppgitt til Sky News.

– Tusenvis av biler står forlatt, biler er parkert i rundkjøringer for å unngå bøter og folk urinerer i andres hager. Store grupper er fulle og har ikke kontroll på seg selv, fortsetter Slade.

Slåssing og trafikkaos

«Strukket så langt det er mulig», er byens vurdering av situasjonen. De har nå erklært krise i området, og opplyser om at de mobiliserer det de kan av ressurser for å takle problemene som har oppstått. Politiet i Dorset melder om trafikkaos, slåsskamper og folk som telter ute for å få plass på strendene dagen etterpå.

Torsdag kveld arbeider politiet med å jage bort folk fra kaiene og teltere fra strendene.

Sam de Reya, assisterende politisjef i Dorset, oppfordrer befolkningen til å holde seg unna strendene som følge av koronakrisa.

– Det er helt klart at vi fortsatt er i en offentlig helsekrise, og når et såpass stort antall folk reiser til ett sted så tærer det ytterligere på ressursene til nødetatene, sier de Reya.

Ifølge Sky News er det registrert 149 koronadødsfall i Storbritannia det siste døgnet. Så langt er 43.230 personer døde, ifølge landets myndigheter. Oversikten til Johns Hopkins University viser 309.455 smittetilfeller i landet hittil.

Mye forsøpling

Det har vært varmt i Storbritannia de siste dagene. Ifølge Sky News ble det på det høyeste målt 32,6 grader og 33,3 grader, men da ved flyplassen på Heathrow de to siste dagene. Sent torsdag kveld er det fortsatt 26 grader i Dorset.

David Morley, som bor på den lille halvøya Sandbanks i Dorset, beskriver overfor BBC synet som møtte han torsdag.

– Det var det totale sammenbrudd av normal og skikkelig oppførsel, lov og orden, sier han.

I tillegg har folks strandbesøk ført til mye forsøpling, og torsdag ble det plukket over 33 tonn søppel langs kystlinjen. I tillegg kommer åtte tonn som ble hentet onsdag.

– Dette er det verste jeg har sett noensinne. Dette kan ikke fortsette, sier parlamentsmedlem Conor Burns til Sky News.