DOBBELTDRAP: En mann i 40-årene er siktet for drap etter at en kvinne i 20-årene og en mann i 30-årene ble funnet døde i en bolig på Storhaug i Stavanger.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
DOBBELTDRAP: En mann i 40-årene er siktet for drap etter at en kvinne i 20-årene og en mann i 30-årene ble funnet døde i en bolig på Storhaug i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Politiet vurderte besøksforbud – så drepte mannen to personer

STAVANGER (TV 2): Den avdøde kvinnen og mannen var i kontakt med politiet flere ganger før de ble drept. Og den siktede mannen ble anmeldt flere ganger.

Natt til onsdag rykket politiet i Stavanger ut til en bolig på Storhaug etter meldinger om en alvorlig voldshendelse.

Da de kom frem til huset fant de en kvinne i 20-årene og en mann i 30-årene drept. En mann i 40-årene ble pågrepet på stedet, siktet for drapene.

Under en pressekonferanse torsdag opplyste avsnittsleder Lars Ole Berge at de har mottatt flere anmeldelser mot den siktede mannen.

Flere anmeldelser

Den avdøde kvinnen hadde et samliv med den siktede mannen i flere år. Samlivet startet da de bodde i Syria, og fortsatte da paret flyktet til Norge i slutten av 2015, ifølge politiet.

SELVKRITIKK: Sør-Vest politidistrikt har bestemt seg for å granske politiets arbeid i forkant av dobbeltdrapene i Stavanger.
SELVKRITIKK: Sør-Vest politidistrikt har bestemt seg for å granske politiets arbeid i forkant av dobbeltdrapene i Stavanger. Foto: Carina Johansen

– Den avdøde kvinnen har tidligere anmeldt den siktede mannen. Mannen fikk da et besøksforbud mot kvinnen, men etter to måneder trakk kvinnen anmeldelsen, sa Berge under pressekonferansen.

I mai tok samlivet mellom den avdøde kvinnen og den siktede mannen slutt. Kort tid etter dette ble mannen anmeldt flere ganger.

Den 26. mai anmeldte den avdøde mannen den siktede for vold. Da ba den avdøde mannen om et besøksforbud. Noen dager senere ble den siktede anmeldt på nytt, denne gangen for skadeverk.

Rakk ikke avhøre siktede

Men politiet tok aldri stilling til hvorvidt det skulle utstedes besøksforbud mot den siktede mannen.

– Før beslutning om kontaktforbud utstedes skal siktede normalt avhøres, men før politiet rakk å avhøre siktede så skjedde drapene, sa Berge.

Politimesteren i Sør-Vest politidistrikt har derfor besluttet å sette ned en arbeidsgruppe som skal se på politiets håndtering av saken.

– Politiet tok aldri stilling til om de avdøde hadde rett til besøksforbud. Oppfølgingen av disse sakene har tatt for lang tid, og politiet ser nødvendigheten av å granske egen håndtering, sa Berge.

– Uten å konkludere kan det se ut som politidistriktet har flere forbedringspunkter.

Skal observeres

Det er advokat Odd Rune Torstrup som forsvarer den siktede mannen. Han sier til TV 2 at hans klient nå er overført fra fengsel til psykiatrisk sykehus for behandling.

– Det er besluttet at han skal gjennom en observasjon. For at en eventuelt skal straffes må du ha gjort noe, samt ha skyldevne. Og det siste er jeg usikker på om han har, sier Torstrup.

Han ønsker ikke gå i detalj på forhistorien til de to som ble drept, og den siktede mannen. Men Torstrup opplyser at den siktede mannen og den avdøde kvinnen var gift.

Det skal også ha vært en forhistorie mellom den drepte mannen i 30-årene og den siktede mannen.

– Min klient har opplyst at han forsøkte å anmelde den drepte mannen dagen før drapene.