Sjokkerte etter avslag på å bygge naust – identisk med naboens
Drømmen om naust vegg i vegg, blir stadig fjernere for Cecilie og Sondre. – Systemet er helt idiotisk, mener stortingspolitiker Helge Andre Njåstad (Frp).
Vennene Cecilie Tofting Leiknes og Sondre Kristoffer Natland kjøpte hver sin tomt i 2018, med et ønske om å bygge naust ved siden av hverandre. Tomtene ligger plassert inneklemt mellom flere andre naust.
De søkte om å få bygge helt identiske naust til nabonaustene som ble bygget i 2017.
– Vi har en nær tilknytning til sjøen. Da alt lå til rette for å bygge, kjøpte vi tomtene, sier Leiknes.
Saken snudde
Da hele 14 av 17 representanter i Komite for miljø og byutvikling stemte for, så det lyst ut for de to vennene.
– Vi holdt en grundig presentasjon for utvalget, og da så mange lokalpolitikere sa ja, trodde vi at saken var i boks. Men så kom fylkesmannen, sier Leiknes.
For Fylkesmannen i Vestland klaget kommunens vedtak, og dermed gikk saken videre til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Kommunalministeren delegerte deretter saken til en settefylkesmann i Rogaland.
Det endelige svaret på søknaden om å bygge naust, ble et avslag.
– Systemet er helt idiotisk
Stortingspolitiker Helge Andre Njåstad fra Fremskrittspartiet har engasjert seg i saken.
– Denne saken er ekstremt urettferdig. Naboene fikk lov til å bygge, men disse får nei fra Fylkesmannen. Sånn kan vi ikke ha det i Norge, at folk skal bli forskjellsbehandlet og man ikke får bygge naust der det er naturlig å bygge naust, sier Njåstad.

Han er kritisk til praksisen i slike klagesaker.
– Systemet er helt idiotisk. Hvis Fylkesmannen i en kommune klager på kommunens vedtak, sender kommunalministeren saken videre til nabofylket. I dette tilfellet er det en settefylkesmann i Rogaland som skal beslutte om kollegaen har gjort riktig vedtak eller ikke, sier Njåstad.
Stortingspolitikeren hevder at i 99 prosent av disse klagesakene, er settefylkesmannen enig med sin kollega.
Han mener at kommunalministeren selv burde avgjøre slike saker.
Mange tusen saker i året
Statssekretær i Kommunal og moderniseringsdepartementet, Heidi Karin Nakken (H), sier det er standard prosedyre at en settefylkesmann et annet sted i landet avgjør saken.
– Kommunalministeren velger ikke hvilke saker vi skal ta eller ikke, alle klagesaker i kommunen er delegert til fylkesmannsembete. Det er mange tusen saker blir behandlet i løpet av et år, systemet vårt er ikke rigget for å håndtere alt det, da må vi i tilfelle endre mye i forvaltningen, sier statssekretæren.
Også i dette tilfellet, tok settefylkesmannen i Rogaland samme beslutning som sin kollega i Vestland. Det endelige svaret til vennene ble et avslag.
– Fordi det oppfyller ikke lovens krav. Fordelene med å gi dispensasjon veier ikke opp fordelene som er satt til strandsone og at det skal være tilgjengelig for alle, ikke bare de private, sier assisterende avdelingsdirektør i Fylkesmannen i Rogaland, Jan Petter Stangeland.
Han bekrefter at settefylkesmannen ofte tar samme avgjørelse som den fylkesmannen som først behandlet saken.
– Ikke veldig demokratisk
Skuffelsen var stor for vennene da de fikk avslag på søknaden. De er frustrerte etter å ha brukt masse tid og omkring 1,4 millioner kroner på prosjektet.
– Vi synes det er rart at når så mange politikere, som gikk grundig gjennom saken, mente det var flere fordeler enn ulemper ved å bygge naust, så sitter det en mann på et kontor en helt annen plass og tar den endelige avgjørelsen, sier Natland.
– Det er ikke veldig demokratisk, mener Leiknes.
Til tross for at settefylkesmannen i Rogaland sitt avslag er endelig, har ikke vennene gitt opp håpet enda.
– Vi har planlagt møte med en advokat, hvor vi skal utforme en klage til departementet. De har mulighet til å omgjøre avslaget til en godkjennelse, sier Natland.