Mening

Til deg som seriøst vurderer å reise til syden i sommer

Når du først er i gang – ta gjerne turen innom ditt lokale sykehus og si i fra at du gir blanke i jobben folk gjør, skriver lege Hanne Heszlein-Lossius.

Søring-karantene får trolig en ny betydning når de 300.000 nordmennene som har planlagt å gi blaffen i myndighetens reiseråd vender hjem fra sydentur i sommer.

Mens assisterende helsedirektør Espen Nakstad ber folk om å tenke seg om, jobber flyselskapene for harde livet med å motarbeide både ham og norske helsemyndigheter ved å sette opp ekstrafly til edens hager.

Norwegian sier til VG at responsen er positiv når det gjelder pågangen til Spania og andre europeiske reisemål. Positiv?

Kommentaren ble først publisert i Nordlys.

293.584 mennesker har fått påvist Covid-19 i Spania.

28.324 mennesker har dødd av covid-19 i Spania.

Positivismen er også stor hos konkurrenten, SAS, hvor de «vurderer markedet fortløpende med tanke på nye ruter og økt frekvens på de eksisterende rutene», opplyser pressesjef John Eckhoff til samme avis.

Hvordan kan det i det hele tatt være lov? Har vi ikke allerede gitt disse selskapene nok midler fra felleskapet? Men det er altså dit vi vil. Til Syden.

Se tilsvar fra Norwegian og Gjensidige nederst i saken.

Etter måneder med strenge tiltak og god effekt på norske smittetall, vil vi til Syden. Koste hva det koste vil. Livet eller bestemor, det er ikke så nøye, så lenge Gjensidige dekker den tapte mobiltelefonen din eller jakka som ble stjålet.

Forsikringsselskapet har fått en rekke nye kunder de siste dagene, skal en tro kommunikasjonssjefen, Christian Haraldsen. Rause Gjensidige tilbyr nemlig reiseforsikring til alle dem som ønsker å trosse sunn fornuft og myndighetens reiseråd. Bortsett fra ved covid-19-sykdom og utgifter i forbindelse med viruset, så klart.

248 mennesker har mistet livet her hjemme. Vi har hatt strenge tiltak som har virket. Smitten trakk seg tilbake, og vi fikk en viss kontroll. Men det har kostet. Både liv og hard innsats.

Mens du planlegger sydenturen din over en utepils, finnes det fortsatt sykepleiere i landet vårt som jobber i unntaksturnus. Men du drar vel likevel?

Så nå gjelder det bare at helsevesenet tar seg en pust i bakken før søring-karantener begynner å brytes landet over av pusteløse, feberhete og sjuke nordmenn.

248 liv tapt – dessverre ikke nok til å hverken stanse eller skremme folk på full fart mot Mallorca, Gran Canaria, Malaga, eller Puerto de Corona.

Nøyaktig hvor mange det er som fullstendig har mistet evnen til kritisk tenkning, vet vi ikke. Det vil hverken SAS eller Norwegian opplyse om.

Men kanskje noen av dere leser dette? Så til deg som seriøst vurderer å reise til Syden: Når du først er i gang – ta gjerne turen innom ditt lokale sykehus og si i fra at du gir blanke i jobben folk gjør, husk å si det eksplisitt til slitne sykepleiere på intensiv som skal ta i mot deg om noen uker, sving innom kreftavdelinga og le litt av landets immunsupprimerte som aldri overlever å møte deg med koronasmitte etter Mallorca-turen.

Husk på forhånd å unnskylde deg overfor alle eldre mennesker i livet ditt du bryr deg om. God tur!

Tilsvar

TV 2 har forelagt denne kommentaren etter publisering til Norwegian, SAS og Gjensidige og spurt om de ønsker å komme med et tilsvar. SAS har ingen kommentarer til saken.

Norwegian skriver følgende:

– Sikkerheten til våre passasjerer og ansatte er alltid topp prioritet - det er også tilfellet under koronapandemien. I flere måneder har vi hatt et veldig begrenset utvalg av flyreiser og bare innenlandsreiser i Norge. Fra og med juli begynner vi å gjenoppta en rekke ruter i Skandinavia, både innenlands og i utlandet. Kundene våre har bedt om muligheten til å begynne å reise igjen, og vi er glade for å kunne tilby flyreiser til populære destinasjoner i sommer.

Vi flyr dit kundene våre ønsker å fly, og vi har iverksatt en rekke tiltak for å redusere en allerede lav smittsom risiko om bord.

På fly erstattes luften ca 20-30 ganger / time mens i et vanlig kontorrom byttes luften ut omtrent 4 ganger / time. I tillegg er alle flyene våre utstyrt med HEPA-filtre som fjerner over 99% av alle mikropartikler i luften, inkludert virus og bakterier.

Når du går ombord, ber vi reisende holde avstand og vi skiller passasjerer så langt det lar seg gjøre ved å bruke annenhver rad. Midtsetene er de sist brukte.

Reisende som reiser sammen plasseres ved siden av hverandre. Reisende som er seks år eller eldre, må bruke munnbind og følge anbefalingene fra europeiske luftfartsmyndigheter. Flyene våre blir desinfisert grundig i henhold til strenge prosedyrer, og vi fokuserer ekstra på kontaktflater om bord. Hvis det er mistanke om smitte om bord, har kabinpersonalet rutiner og utstyr for å håndtere smitten.

– Charlotte Holmbergh Jacobsson, presseansvarlig i Norwegian

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Christian H. Haraldsen sier følgende:

Kommunelege i Berlevåg, Hanne Heszlein-Lossius, deler ut noen syrlige stikk til Gjensidige i sin hudfletting av folk som reiser til syden og dermed trosser myndighetenes råd.

Det første stikket retter seg mot at Gjensidige «raust» tilbyr reiseforsikring til «alle dem som ønsker å trosse sunn fornuft og myndighetenes reiseråd». Det andre retter seg mot at utgifter knyttet til covid-19 ikke dekkes av reiseforsikringen.

Fortjener vi disse stikkene?

Vel, vi tilbyr reiseforsikring til alle. Det innrømmer vi gjerne. Man må ikke til intervju for å få kjøpe reiseforsikring, så også de som «ønsker å trosse sunn fornuft» vil få kjøpe forsikring hos oss.

Men det betyr ikke at vi erstatter alle skader som oppstår. At du ikke kan regne med erstatning for utgifter som skyldes korona-viruset, i land det gjelder reiseråd for, burde være opplagt. Velger du med åpne øyne å trosse myndighetenes reiseråd, får du ta konsekvensene selv.

Gjensidige er enig med Lossius i at alle bør følge myndighetenes reiseråd. Det har vi gitt klar beskjed om i ulike kanaler, og vi har også lojalt deltatt i samfunnsdugnaden, blant annet ved å ha de aller fleste medarbeidere på hjemmekontor.

Foto øverst i saken: Anita Arntzen