TETT STØVSKY: Slik så det ut ved San Juan i Puerto Rico tirsdag.
TETT STØVSKY: Slik så det ut ved San Juan i Puerto Rico tirsdag. Foto: Gabriella N. Baez

Karibisk øy mørklagt av Sahara-storm

Sandstøvet fra Sahara som ligger over Karibia har ikke vært så tett på et halvt århundre. Nå slår myndighetene i regionen alarm.

Hver sommer blir enorme mengder støv og sand normalt blåst vestover fra Sahara, over Atlanterhavet og helt til sørlige deler av USA. Tidligere denne uken fanget NASA bilder av den enorme støvskyens bevegelser mot Karibia.

Men det som skiller seg ut i år er hvor tett støvskyen er, skriver nyhetsbyrået Reuters. Ifølge meteorologer de har snakket har ikke støvskyen vært så kraftig på et halvt århundre, og myndighetene i regionen frykter helse-effekten den vil ha.

SAND: Her lå støvskyen over Kanariøyene og strakt langt vest over Atlanterhavet mot USA 18. juni. Nå har store mengder sand nådd Karibia. Foto: NASA
SAND: Her lå støvskyen over Kanariøyene og strakt langt vest over Atlanterhavet mot USA 18. juni. Nå har store mengder sand nådd Karibia. Foto: NASA

Bilder fra Isla Verde i San Juan i Puerto Rico tirsdag viser området nær mørklagt av sandskyen. Også i Jamaicas hovedstad Kingston merkes skyen godt.

– Ligger tettere

– Jeg vet ikke om det sniker seg gjennom lufteanlegget eller ei, men luften her inne føles annerledes, sier Sarue Thomas (31) til Reuters.

– Dette er noe vi ikke har sett før, sier hun videre, og opplyser om at hennes tre år gamle sønn har begynt å utvikle hoste.

Sjefen for meteorologtjenesten i Jamaica, Evan Thompson, sier de ikke har sett lignende før.

– Støvpartiklene ligger tettere sammen. Det merkes lettere, sier han.

Slår helse-alarm

Ifølge Reuters har myndighetene rundt omkring i Karibia nå slått alarm, og advarer folk om å holde seg hjemme når de kan, spesielt om de i utgangspunktet har pustevansker.

– Å bruke maske er anbefalt, og det er i tillegg anbefalt for å hindre spredning av covid-19, skriver Jose Rubierra, som er meteorolog på Cuba, på sin Facebook-side.

Ifølge Reuters har den årlige støvskyen en positiv effekt på landbruket i området.