STRAFF: Trump varsler at alle som utøver hærverk på statuer vil bli straffet. Foto: Nicholas Kamm / AFP)
STRAFF: Trump varsler at alle som utøver hærverk på statuer vil bli straffet. Foto: Nicholas Kamm / AFP) Foto: Nicholas Kamm

Trump varsler strenge straffer for dem som vandaliserer statuer

USAs president Donald Trump varsler strenge fengselsstraffer for personer som vandaliserer statuer og andre monumenter som tilhører føderale myndigheter.

– Jeg har gitt den føderale regjeringen myndighet til å pågripe enhver som vandaliserer eller ødelegger et monument, statue eller annen føderal eiendom i USA, tvitrer presidenten tirsdag.

Ifølge han risikerer gjerningspersoner opptil ti års fengsel, og presidenten viser til Veteran’s Memorial Preservation Act og «andre lignende lover som kan passe».

Hærverk ved Det hvite hus

Natt til tirsdag prøvde flere demonstranter å velte en statue av USAs syvende president i rekken, Andrew Jackson, som står utenfor Det hvite hus.

Jackson var også en slaveeier, og kjent for å sin svært dårlige behandling av USAs urbefolkning.

Demonstrantene festet et tau rundt halsen på den 167 år gamle statuen, men politiet avbrøt nedrivningen, skriver Washington post.

- Flere personer er arrestert i D.C. for skammelig hærverk i Lafayette Park, skrev president Donald Trump på Twitter og viste til statuen og hærverk på St. Johns kirken, som ligger like ved.

Statuevelting

Statuer av personer knyttet til slaveri og kolonialisme, er blitt revet en rekke steder i USA, og i europeiske land den siste tiden. Noen er blitt fjernet av lokale myndigheter, mens andre er revet over ende av demonstranter og aktivister.

Flere tusen har også undertegnet et krav om å rive statuen av den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill som står på Solli plass i Oslo, og et krav om at statuen av Ludvig Holberg utenfor Nationaltheatret blir fjernet.