SIKTET: Ordfører i Nittedal Hilde Thorkildsen.
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
SIKTET: Ordfører i Nittedal Hilde Thorkildsen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Hilde Thorkildsen (Ap) siktet for grov korrupsjon

Økokrim har siktet Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) for grov korrupsjon i forbindelse med et byggeprosjekt. Ordføreren selv nekter straffskyld.

Ifølge ordførerens forsvarer Geir Lippestad stiller hun seg helt uforstående til siktelsen. Thorkildsen nekter straffskyld.

– Jeg kan bekrefte at Økokrim etterforsker Hilde Thorkildsen for mistanke om grov korrupsjon. Hun samarbeider med politiet på alle mulige måter og føler seg helt trygg på at når alle dokumenter er gjennomgått, så ender saken med henleggelse, sier ordførerens forsvarer, advokat Geir Lippestad.

Lippestad opplyser at Thorkildsen første gang var i avhør i februar. Saken havnet på Økokrims bord etter et anonymt tips, etter det TV 2 kjenner til mottok de tipset i september i fjor.

– Hun er svært preget. Det er alvorlige anklager hun har fått mot seg, og hun holder fast på at hun ikke har gjort noe galt, sier Lippestad.

Ifølge Romerikes Blad gjorde politiet beslag hjemme hos ordføreren 13. februar i år. Det er også gjort beslag på rådhuset.

Byggeprosjekt

Økokrim bekrefter siktelsen til TV 2.

– Økokrim har siden starten av året etterforsket en sak hvor det foreligger mistanke om grov korrupsjon i en kommune. Flere personer er siktet og avhørt i saken. Blant de siktede er kommunens ordfører. Av hensyn til den videre etterforskning ønsker vi ikke på nåværende tidspunkt å kommentere saken ytterligere, sier konstituert førstestatsadvokat Esben Kyhring i Økokrim til TV 2.

Han opplyser videre at Thorkildsen fortsatt sitter i avhør, og at flere personer skal avhøres i løpet av dagen.

ETTERFORSKNING: Økokrim har siden i februar etterforsket mistanke om korrupsjon i Nittedal kommune.
ETTERFORSKNING: Økokrim har siden i februar etterforsket mistanke om korrupsjon i Nittedal kommune. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

Saken handler om en utbyggingssak i Bjørnholtlia i Nittedal kommune.

Ordføreren har selv vært direkte involvert i byggeprosjektet.

– Men dette er en sak det har vært enighet om i mange år, før hun ble ordfører, og det er vanskelig å se hvordan hun har kunnet påvirke denne saken, sier Thorkildsens forsvarer Lippestad.

Ønsket ikke offentlighet

Tre andre personer er også siktet i saken, uten å være tilknyttet kommunen.

Formannskapet ble orientert fredag om saken. Politikerne ble kalt inn på et døgns varsel, og fikk forbud mot å gjengi noe av innholdet offentlig.

Rådmannen skal ha vært kjent med saken siden mai, etter det TV 2 får opplyst. Kommunen skal ha fått informasjon fra Økokrim om at etterforskningen var hemmelig og at Økokrim ikke ønsket offentlighet rundt etterforskningen.

Ordføreren er for tiden sykmeldt, og fungerer derfor ikke i ordførervervet.

– Dette er en trist og krevende sak både for Hilde Thorkildsen og kommunen. Det er viktig at det er påtalemyndigheten (ØKOKRIM) som avgjør offentliggjøring. Vi har fram til nå fått informasjon om at etterforskningen er hemmelig og at det ikke er ønskelig for etterforskningen med offentlighet. Det har vi respektert. Nå ser vi fram til konklusjonen i etterforskningen, det er påtalemyndigheten og eventuelt domstolen som må avgjøre slike saker, sier fungerende ordfører Inge Solli (V) til TV 2.

Huitfeldt: – Vi er informert

Fylkesleder i Akershus Arbeiderparti, Anniken Huitfeldt, sier at partiet følger med på etterforskningen.

– Vi er informert om siktelsen, og avventer resultatet av etterforskningen. Utover det viser vi til advokat Lippestad som uttaler seg på Hilde Thorkildsens vegne i saken, sier Huitfeldt til TV 2.

Leder for Nittedal Høyre, Torbjørn Seljevoll, omtaler saken som veldig trist.

– Dersom det skulle stemme det hun er siktet for er det en personlig tragedie. Dette er forhold som gjelder før min tid i politikken, så utover det har jeg ingen kommentar, sier Seljevoll.

– Alvorlig

Ida Eliseussen er gruppeleder i Nittedal Senterparti. Hun sier at selv om siktelsen er tatt ut, står det fortsatt igjen et skyldsspørsmål og at det er viktig det blir avklart.

– Når det er sagt, tar jeg sterk avstand til at man eventuelt kan ha benyttet sitt verv som ordfører til å gjøre seg fordeler. Det skal ikke forekomme, og det er alvorlig at hun er under etterforskning, sier Eliseussen til TV 2.

– Vanskelig sak

Leder i Nittedal Arbeiderparti Pål Einar Røch Johansen sier at de først fikk vite om nyheten tidlig i morges.

– Det er naturligvis trist for oss å få en slik sak. Nå må vi stole på at myndighetene gjør den jobben de skal gjøre, og at konklusjonen blir korrekt. Det er fortsatt en etterforskning, og hun er ikke dømt eller tiltalt, sier Røch Johansen til TV 2.

Nittedal Arbeiderparti har hatt et informasjonsmøte om saken, og vil vurdere hva de skal gjøre videre.

– Vi er opptatt av å gi støtte til Hilde som privatmenneske. Det er en vanskelig sak for henne, sier Johansen.

– Sjokk

Lederen av gruppestyret for Arbeiderpartiet i Nittedal kommune, Hanne Børrestuen sier nyheten kom som et sjokk.

– Det kom som et lyn fra klar himmel, og det er både krevende og trist for oss. Det er viktig for oss at vi nå har det menneskelige synet og står sammen med henne. Hun har vært sykmeldt over lang tid, og hun har hatt en vanskelig tid, sier Børrestuen.

Hun påpeker at det enda ikke foreligger en dom, og at de ser frem til en rask avslutning på saken.

SJOKK: Lederen av gruppestyret for Arbeiderpartiet i Nittedal kommune Hanne Børrestuen sier nyheten kom som et sjokk.
SJOKK: Lederen av gruppestyret for Arbeiderpartiet i Nittedal kommune Hanne Børrestuen sier nyheten kom som et sjokk. Foto: KS

– Utgangspunktet er er at hun er uskyldig, sier Børrestuen.

Hilde Thorkildsen har vært medlem i kommunestyret i Nittedal i mer enn 24 år. Hun ble ordfører i 2011, og gjenvalgt i 2015 og 2019.

Tidligere har hun vært politisk rådgiver for daværende statsråd Jørgen Kosmo i arbeids- og administrasjonsdepartementet.

(©NTB/TV 2)