Partileder Une Bastholm og nasjonal talsperson for Grønn Ungdom Hulda Holtvedt før MDGs sommerpressekonferanse mandag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Partileder Une Bastholm og nasjonal talsperson for Grønn Ungdom Hulda Holtvedt før MDGs sommerpressekonferanse mandag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

MDG-lederen vil ha minst ni mandater inn på Stortinget

MDGs partileder Une Bastholm satser på at unge velgere vil stemme grønt i stortingsvalget neste år, og gi MDG en oppslutning på hele sju prosent.

MDG fikk 3,2 prosents oppslutning ved stortingsvalget i 2017, og Bastholm var den eneste som kom inn på Stortinget for partiet.

Men på partiets sommeravslutning for pressen mandag satte Bastholm langt høyere ambisjoner.

Hun har tro på at MDG kan fordoble oppslutningen og vel så det, og få minst 7 prosent av stemmene i valget. Det vil gi de grønne mellom 9 og 12 mandater på Stortinget.

– Vi har sett gjennom denne våren at vi har et høyere grunnfjell en noen gang, begrunner hun.

Beste året for MDG

MDG var en av valgvinnerne i kommunevalget og fikk en oppslutning på 6,8 prosent på landsbasis.

– Dette er det beste året noensinne, og jeg tror rett og slett det er stadig flere som er opptatt av å ha politikere som håndterer klima- og naturkrisen på en realistisk måte, sier Bastholm til TV 2.

Partilederen oppfordrer alle partier til å slippe de unge fram på sine valglister.

- Jeg synes det er så viktig! Det vi må innse er at klimakrisen er en generasjonskamp. Den generasjonen som har mest makt i Norge er 40- til 50-åringer, og de er i følge statistikken de som bryr seg minst om klimaendringer, og de som også kommer til å bli rammet minst.

– Så ser vi at besteforeldrene bryr seg litt mer. De tenker litt lenger fram og er bekymret for barnebarna sine. Det er et misforhold mellom hvem som har mest makt, og hvem som kommer til å arve klimakrisen, sier hun.

Talsperson for Grønn Ungdom Hulda Holtvedt lovet å utkonkurrere andre partier med en troverdig klimapolitikk.

– Målet er å ha flere Grønn Ungdom-representanter enn KrF-repreentanter på Stortinget etter neste valg, sier hun.

Trump-stempel på Solberg og Støre

MDG-lederen gikk til kraftig angrep på statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre da hun oppsummere det politiske halvåret.

– Jeg tror simpelthen at Erna Solberg og Jonas Gahr Støre ikke er overbevist om at klimakrisen er en reell krise som truer liv og helse, også i Norge. De behandler klimakrisen slik Trump behandler korona. De fornekter alvoret og blir oppgitt over kritikerne som advarer og foreslår mottiltak, sa hun.

MDG holder fast ved at partiet skal være uavhengig av blokkene i norsk politikk.

- Vi er villig e til å samarbeide med alle partier, og vil se hvem som gir mest på klima og kultur. Det er opp til partiene og vise hvem som har den beste klimapolitikken.

Hun påstår både Støre og Solberg er fanget i en «uforståelig og irrasjonell fornektelse».

– Jeg mener virkelig denne vårene har vist at både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg har en lag vei og gå når det gjelder forståelsen av alvoret i klimakrisen. De har ikke brukt koronakrisen til en grønn omstilling, og det er utrolig skuffende, sier Bastholm til TV 2.