Kraftig koronaspredning i svensk region

Den svenske regionen Norrbotten hever koronaberedskapen som følge av kraftig smittespredning den siste tiden.

Tärendö älv i Norrbottens län i Sverige Foto: Wikimedia Commons
Tärendö älv i Norrbottens län i Sverige Foto: Wikimedia Commons

Kriseledelsen i den svenske regionen tok beslutningen lørdag kveld, og de nye beredskapstiltakene gjelder fra søndag.

Gällivare kommune gikk allerede onsdag ut med et varsel om akutt spredning av koronaviruset. Også i Kalix har det vært tegn til økt smitte.

– Situasjonen er anstrengt i hele regionen, sier regiondirektør Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Langt fra flokkimunitet

Sverige ligger på femteplass over land i verden med flest koronadødsfall i forhold til antall innbyggere, med 50 dødsfall per 100.000 innbygger. Kun Belgia, Storbritannia, Spania og Italia har flere.

Det totale antallet døde med koronaviruset i Sverige har passert 5000.

Stadig flere svensker utvikler antistoffer mot koronaviruset, men flokkimmunitet er langt unna og ifølge ekspertene trolig helt urealistisk å forvente.

Undersøkelse av drøyt 1.000 svensker i begynnelsen av mai viste at 4,7 prosent hadde utviklet antistoffer, mens andelen mot slutten av måneden var steget til 6,1 prosent, opplyste statsepidemiolog Anders Tegnell torsdag.

For å oppnå flokkimmunitet beregner forskere at andelen som har utviklet antistoffer må være nærmere 60 prosent.

Opphever reiseråd

Sveriges utenriksdepartementet opphever fra 30. juni reiserådene som ble innført i forbindelse med koronapandemien for ti land i Europa. Dermed kan svenske statsborgere reise til Hellas, Kroatia, Spania, Italia, Portugal, Frankrike, Island, Belgia, Sveits og Luxembourg, opplyser utenriksminister Ann Linde.

På spørsmål om hvorfor Sverige fortsatt fraråder reiser til Norge og Danmark, viser hun til nabolandenes egne bestemmelser.

Valget av land som svensker fortsatt ikke bør reise til, er dermed ikke basert på smitterisiko.

– Det er basert på risikoen for å havne i karantene eller for at det ikke finnes fly, tog og båter som gjør at man kan ta seg hjem. Folkehelsemyndighetene kan fraråde reiser til visse områder, men det er ikke slik i dette tilfellet, sier Linde.

Kun innreise fra Gotland

Norske myndigheter har kun åpnet grensene for svensker som kommer fra Gotland, noe statsminister Erna Solberg har begrunnet med at smittespredningen på øya er under kontroll.

Dermed kan de fleste svensker ikke kunne reise til Norge i sommer uten å måtte sitte i karantene i ti dager rett etter ankomst.

Svensker på jobbreiser har imidlertid fått unntak og slipper karantene.

– Vi har hele tiden villet at EU skal ha en koordinert åpning av grensene. Vi ser jo at man er på gang med å åpne opp mer i EU-landene, og det kan jo komme innen denne ferieperioden, sa Linde på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

– Men vi tror ikke vi kommer til å kunne heve frarådingen for resten av verden i løpet av denne sommeren, sa hun videre.

(©NTB)