FRISTED: Bydelen i Seattle har fått navnet Chaz. Etter alle demonstrasjonene har politiet trekket seg ut av området, og det er nå erklært som et fristed.
FRISTED: Bydelen i Seattle har fått navnet Chaz. Etter alle demonstrasjonene har politiet trekket seg ut av området, og det er nå erklært som et fristed. Foto: Ted S. Warren / AP

Én person drept og en skadet etter skyting i «politi-fri sone»

En nittenåring er drept i protest-sonen i Seattle hvor det er opprettet en «fristad» hvor politiet ikke lenger er tilstede etter alle demonstrasjonene i USA.

Etter alle demonstrasjonene i USA ble det opprettet en frisone hvor politiet har trukket seg ut.

Natt til lørdag, amerikansk tid, oppsto det en skyting i denne sonen. Nå er en nittenåring og en annen person kritisk skadd, opplyser politiet i Seattle, skriver The Guardian.

I en pressemelding opplyser politiet at idet de skulle gå inn i området hvor det hadde vært skyting, så ble de møtt av voldelige demonstranter som jagde de ut.

Politimennene fikk derfor ikke gått inn i området, og måtte la ofrene bli igjen.

Politiet fikk informasjon om ofrene først etter at de sårede hadde blitt fraktet til sykehus av demonstrantenes eget medisinske team.

Erklært autonomi

Seattle har som mange andre byer vært rammet av omfattende demonstrasjoner og opptøyer etter at George Floyd ble drept under en pågripelse i Minneapolis.

Etter flere dager med til dels voldsomme protester trakk politiet seg ut av et sentrumsområde tidligere i uka. I etterkant har aksjonister etablert en «autonom sone» som har fått tilnavnet Chaz, en forkortelse for Capitol Hill Autonomous Zone, ifølge Seattle Times.

Hundrevis av folk har samlet seg i området der det holdes taler og demonstreres.

Hendelsen har fått president Donald Trump til å rase, og presidenten truet torsdag med å gripe inn hvis ikke byens borgermester og delstaten Washingtons guvernør «tar byen sin tilbake». De to er demokrater, og Trump hevder at de tilhører det «radikale venstre».

Forbud mot harde virkemidler

En føderal domstol har vedtatt et midlertidig forbud mot bruk av tåregass, pepperspray og sjokkgranater for å splitte opp fredelige demonstrasjoner i Seattle.

Demonstranter har satt opp veisperringer og forskanset seg i noen kvartaler i Seattle. Det har ført til krangel mellom Donald Trump og lokale myndigheter, der Trump blant annet har truet med å gripe inn hvis ikke byens borgermester og delstaten Washingtons guvernør «tar byen sin tilbake».

Fredag har en føderal domstol i Seattle innvilget et midlertidig rettslig påbud som setter en stopper for bruk av tåregass, pepperspray, og ulike typer sjokkgranater og andre voldelige, men ikke dødelige virkemidler, mot fredelige demonstrasjoner.