GÅTT BORT: Svein Arne Hansen.
GÅTT BORT: Svein Arne Hansen. Foto: Vidar Ruud

Svein Arne Hansen er død

Den tidligere Bislett-generalen ble 74 år gammel.

Familien bekrefter at friidrettspersonligheten er gått bort til VG.

Svein Arne Hansen har hatt en rekke fremtredende roller i norsk og internasjonal friidrett.

Han har siden 2015 vært president for i det europeiske friidrettsforbundet, en rolle han ble gjenvalgt til i fjor.

Før det var han president i Norges friidrettsforbund i tolv år. Han var også stevneleder for Bislett Games, frem til Steinar Hoen erstattet ham i 2003.

Blant de som sørger over Hansens bortgang er Sebastian Coe.

– I dag mistet jeg en av mine nærmeste venner, sier friidrettslegenden, som er president i Det internasjonale friidrettsforbundet og OL-gullvinner på 1500 meter i 1980 og 1984.

– Han var en visjonær i sporten vår, en stolt familiemann og en effektiv og klok leder som hjalp generasjoner med utøvere å oppfylle sine drømmer, fortsetter Coe.

I mars ble Hansen innlagt på sykehus etter å ha blitt rammet av slag.

Fra sykesengen skrev han 10. april følgende på Twitter:

– De siste fire ukene har vært veldig vanskelige og jeg kjemper hver dag for få styrken min tilbake. Deres støtte betyr alt for meg og det må gjerne fortsette. Vi vil møtes igjen.

Sørger

Den mangeårige Bislett Games-generalen mottok i 2006 Bislett-medaljen for sin innsats for stevnet og for norsk friidrett. Hansen overtok som stevnegeneral i 1984 og holdt den posisjonen i 24 år fram til han ga stafettpinnen videre til Steinar Hoen, ifølge Norges Friidrettsforbund (NFIF).

Friidrettsforbundet har på sitt nettsted lagt ut en hyllest til friidrettslederen som kom inn i Bislett Alliansen allerede på 1960-tallet.

«Våre tanker går i første omgang til familien, men på en dag som dette er det mange som sørger med i tapet av en idrettsleder som har satt uutslettelige spor etter seg gjennom femti år i idrettens tjeneste», skriver forbundet.

Markant leder i friidretten

Hansen kom inn som norsk friidrettspresident i 2003 og hadde jobben helt til 2015. Etter at han ble valgt til president i EA i 2015, tre år etter at han prøvde seg første gang, fant han raskt ut at det ble vanskelig samtidig å være norsk friidrettssjef og trakk seg fra den norske posten.

Hansen er tidenes lengstsittende president i NFIF. I senere tid var han blant annet en sterk pådriver for den internasjonale friidrettens arbeid for å bekjempe doping. Hansen innførte «I run clean»-programmet i EA.

– Svein Arne vil bli sterkt savnet i norsk og internasjonal friidrett. Han var viktig for mange. Norsk friidrett var stolt over å ha sjefen i europeisk friidrett. Nå er han borte, og det er uendelig trist, sier NFIF-president Ketil Tømmernes til forbundets nettsted.