FUNNET: Tirsdag ble Maja Justyna Herner (25) funnet død i Ørsta
FUNNET: Tirsdag ble Maja Justyna Herner (25) funnet død i Ørsta Foto: Privat / Politiet

Politiet med nytt funn i letingen etter Maja Justyna Herner (25) i Ørsta

Politiet har gjort et nytt funn i fjellpartiet Nivane på Sunnmøre der polske Maja Justyna Herner forsvant sporløst høsten 2018.

Politiet fikk melding om det nye funnet torsdag kveld, skriver de i en pressemelding.

– Det er grunnlag til å kunne si at vi har gjennombrudd i letingen, opplyser politiet.

En indikasjon på at funnet kan være levninger etter kvinnen henger sammen med at funnstedet ligger i nærheten av det første funnet, skriver politiet videre.

Tirsdag kunne Møre og Romsdal politidistrikt bekrefte at det var levninger etter Maja Justyna Herner (25) som ble funnet 5. juni i Ørsta.

Forsvant like etter tilflytting

Maja Justyna Herner forsvant sporløst fra Ørsta 21. november 2018.

Hun flyttet til Ørsta bare en drøy uke før hun ble borte. Hun jobbet for et vaskefirma og brukte mye av fritiden sin ute i naturen.

Herner ble sist sett i den lokale Kiwi-butikken i Ørsta på Sunnmøre 21. november i fjor og hadde planlagt en tur i fjellområdet overfor Ørsta, hvor blant annet det bratte fjellet Saudehornet ligger. Siden har hun vært savnet.

Det har blitt utført flere omfattende leteaksjoner, uten at Herner har blitt funnet. Fredag 5. juni opplyste politiet til TV 2 at de har gjort funn i samme område som hun forsvant.

– Vi ble varslet i 19.00-tiden i kveld om at en person hadde gjort funn av en sko med beinrester. Skoen skal være av samme type som Maja Herner hadde på seg da hun forsvant, opplyser påtaleansvarlig Yngve Skovly til TV 2.

De kan nå med sikkerhet si at beinrestene kan knyttes til Herner.

Ikke mistanke om noe kriminelt

Politiet mener at Herner har vært utsatt for en ulykke i forbindelse med fjellturen.

– Vi har ingen grunn til å tro at hun har vært utsatt for noe kriminelt, sa Skovly etter det første funnet.

DETALJERT: Politiet har finstudert 2600 foto ned til minste detalj for å finne den savnede kvinnen. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2
DETALJERT: Politiet har finstudert 2600 foto ned til minste detalj for å finne den savnede kvinnen. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2

Krimteknikere og etterforskere fra Møre og Romsdal politidistrikt dro samme kveld på vei opp i fjellområdet hvor funnet ble gjort for å sikre funnstedet.

– Levningen kan ha blitt ført nedover med et ras eller fraktet dit med et dyr, slik at kveldens funnsted ikke nødvendigvis er det samme som ulykkesstedet, sa Skovly til TV 2.

Gransket 2600 bilder

Mens hundrevis gikk manngard i fjellet, gjorde politiet og SINTEF digitale finsøk for å finne fargenyanser på flyfoto fra fjellet i jakten på spor av henne høsten 2019.

– Søkejobben som har vært gjort, er noe av det mest omfattende som er gjort noen gang. I tillegg til det tradisjonelle søket med personer, har vi gjennomført dette helt spesielle fotoprosjektet som har gjort oss i stand til å undersøke fjellparti som ellers er krevende og vanskelig tilgjengelig for letemannskapene, forklarte etterforskningsleder Yngve Skovly november 2019.

Politiet ba om bistand fra Kripos

Påtaleansvarlig sa til TV 2 høsten 2019 at han forstår at folk i bygda begynner å lure på hva som kan ha skjedd med Maja.

– Det er naturlig at det blir spekulasjoner. Det har gått vel ti måneder siden hun forsvant uten at vi har funnet henne, men vi vet også at terrenget her er så vanskelig at det godt kan ligge personer der som vi ikke vil finne, sa han november 2019.