SAMTALE: Ezinne Okparaebo, Yngvar Andersen, Abid Raja og Grace Bullen.
SAMTALE: Ezinne Okparaebo, Yngvar Andersen, Abid Raja og Grace Bullen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Okparaebo takket ja på sparket til viktig oppdrag

Kulturminister Abid Raja presenterte arbeidsgruppen torsdag.

Kulturminister Abid Raja (V) setter ned en arbeidsgruppe for å finne en tiltaksplan for å jobbe mot rasisme i idretten. Dette kommer i tillegg til rapporten han har bestilt fra idretten tidligere i uken.

Kulturdepartementet skal være sekretariat for gruppen som skal ledes av Marco Elsafadi.

Han får med seg Siri Nilminie Avlesen-Østli, Grace Bullen, Ezinne Okparaebo, Daniel Getaneh Hatland, Yngvar Andersen, Magne Brekke (Oslo Idrettskrets), Prisca Bruno Massao (Høyskolen Innlandet). Fra Norges Idrettsforbund bidrar Håvard Øvregård og Marcela Bustos.

Ezinne Okparaebo takket ja spontant da hun fikk spørsmålet av Abid Raja på torsdagens pressekonferanse.

– Jeg regnet med at hun ville takke ja, lo Raja.

– Rasisme er ikke bare noe som skjer i samfunnet. Skjer det i samfunnet, så skjer det i idretten, og i idretten skal vi ha en plass til alle, sa Okparaebo.

Han forklarte hva gruppen skal utarbeide:

– De skal fremme konkret liste med forslag til hva man skal gjøre for å komme i mål. Et relativt fritt mandat, egentlig, sier kulturminister Abid Raja (V).

Fristen er 1. september, for å holde tempoet oppe i prosessen.

Da blir det opp til idretten å bestemme hvilke tiltak de ønsker, og som er mulig å gjennomføre.

– Når man ser på hvem gruppen består av, og deres genuine kjærlighet til idretten, så ser jeg ikke for meg at den tiltaksplanen de kommer med vil være i strid med det idretten selv ønsker.

Men han gir beskjed:

– Jeg skal love dere at når tiltaksplanen kommer fra gruppen, så kommer idretten til å implementere det, og jeg kommer til å følge opp at det følges opp fra idrettens side. Jeg ber ikke om noen tiltak som skal legges i skuffen, sier Raja til TV 2.

Idrettspresident Berit Kjøll takker statsråden for initiativet.

Hun nevner tre ting Norges Idrettsforbund raskt skal ta tak i:

– Rapporten som skal leveres. Kartlegging av det sentrale organisasjonsledd gjør for å forebygge og håndtere rasisme, samt hva de gjør for å rekruttere mennesker med minoritetsbakgrunn inn i styrende organer.

– Det skal lages en veileder for rasisme på lik linje med det man har for seksuell trakassering og vold i idretten.

– Informere og samarbeide og ta tak i alle valgkomitéer i alle organisasjonsledd med mål om å få flere med minoritetsbakgrunn i styre og stell, inkludert valgkomitéene.