Oslo  20180109.
Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde på NHOs årskonferanse 2018. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20180109. Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde på NHOs årskonferanse 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud
Mening

Ap er ikke lenger et styringsdyktig parti

Evnen til å finne sammen til brede forlik har lenge vært en styrke i norsk politikk. Denne tradisjonen er på vei ut, og det burde bekymre oss alle.

Den norske tradisjonen, hvor to ansvarlige styringspartier på hver sin side av politikken finner sammen i krevende problemstillinger, har gjort at Norge har greid å gjennomføre reformer andre land bare kan drømme om.

Reformer som pensjonsreformen,

uførereformen, politireformen, kommunereformen og skattereformen. Alle er eksempler på forlik hvor Arbeiderpartiet og Høyre har funnet sammen og kommet frem til gode, nødvendige, men også relativt upopulære, løsninger. Det er også eksempler på reformer Arbeiderpartiet nå vil reversere.

Snur kappen etter vinden

Testen på lederskap er ikke hvem som kan ri stemningsbølger, men hvem som kan stå støtt i stormen. Her viser Støre at han feiler, gang på gang.

Der Arbeiderpartiet tidligere var sett på som en ørn i norsk politikk, er de nå redusert til en værhane. Vekke er tanken om en langsiktig samfunnsbygging, og vekke er ambisjonene om å ruste Norge for en fremtid hvor oljeinntektene er lave og befolkningen eldre. Inne er tanken om kortsiktig gevinst og hvordan man kan tette velgerflukten til Senterpartiet, SV og MDG.

Make nyanser great again

Det er generelt lite plass til nyanser og de større perspektivene i dagens samfunnsdebatt. Politisk kommunikasjon er brutt ned til slagord og enkle løsninger på vanskelige problemer. Resultatet av kommunevalget i fjor, viser klart at både Høyre og Ap taper på en mer polarisert og populistisk diskurs.

Forskjellen er at Høyre likevel tør å stå for egen politikk.

Støre og Ap har ikke lenger ryggraden de trenger for å kunne stå i de avgjørelsene som kanskje er upopulære når det står på som verst, men likevel nødvendige. Nå virker det som at selv den mildeste bris bestemmer hvilken retning Ap lander på.

Korona-forlik er ikke gratis

Til tross for Arbeiderpartiets nylige reformvegring, har det ikke manglet på forlik-vilje om krisepakker. Det blir likevel noe annet. Det er ikke særlig imponerende å være med på avtaler om krisepakker for flere titalls milliarder av kroner.

Korona-krisen var en akutt krise som mangler sidestykke i norsk historie. I tillegg til konsekvensene av smitteverntiltakene, har krisen forsterket problemene vi allerede hadde. Problemer som at mange står utenfor arbeidslivet, oljeinntektene blir mindre og færre i arbeid.

Pengene som har finansiert de mange ulike krisepakkene, er hentet fra vår felles sparekasse: oljefondet. Det vil få konsekvenser for generasjonene som kommer etter oss.

Tiden som kommer blir krevende. Det er lenge siden politikerne har måttet ta de tunge prioriteringene når statsbudsjettet skal legges opp. Den tiden er snart over.

Da er vi avhengige av en styringspartiet Arbeiderpartiet får en renessanse, for jeg håper Høyre slipper å stå i de tunge prioriteringene alene.