NY BOK: Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton har skrevet bok.
NY BOK: Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton har skrevet bok. Foto: Susan Walsh/AP/NTB scanpix

– Trump ba Kinas president om hjelp til gjenvalg

Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton i ny bok, som nå forsøkes stanset.

John Bolton hevder i sin nye bok at president Donald Trump ba Kinas Xi Jinping om hjelp til å vinne årets presidentvalg i USA, skriver Washington Post.

Trump fortalte ifølge Bolton president Xi under en middag på G20-toppmøtet i fjor at økte kinesiske jordbruksoppkjøp fra amerikanske bønder ville øke hans sjanser i valget, skriver avisa.

Også The Wall Street Journal publiserer onsdag et utdrag fra boka med tittelen «The Scandal of Trump’s China Policy». Der hevder Bolton at presidenten ba Xi om innenrikspolitisk hjelp, satte egne utsikter til gjenvalg foran nasjonale sikkerhetshensyn og ignorerte Beijings menneskerettsovergrep.

Washington Post skriver i sin artikkel om boka at Xi under middagen med Trump på G20-toppmøtet klagde over kritikk mot Kina i USA. Trump skal da ha tatt for gitt at Xi snakket om politikere fra Demokratene.

Deretter tok Trump overraskende opp det kommende presidentvalget i USA og ba Xi om hjelp til å vinne, ifølge Bolton. «Han understreket viktigheten av bønder og økte kinesiske kjøp av soyabønner og hvete for valgutfallet», skriver Bolton.

Utdraget gjengis også av New York Times.

Boka heter «The Room Where It Happened: A White House Memoir», og forlaget markedsfører den som boken Trump ikke vil at du skal lese. Den skal etter planen gis ut neste tirsdag, men Trumps administrasjon går rettens vei for å stanse boka og hevder den kan true landets sikkerhet.

Fremmet søksmål

Det amerikanske justisdepartementet fremmet tirsdag et søksmål i en føderal domstol i Washington hvor det går fram at regjeringen vil stanse boka.

I søksmålet heter det at en utgivelse kan true rikets sikkerhet ved at den avslører hemmeligstemplede opplysninger som Bolton hadde tilgang til i løpet av de 17 månedene han jobbet for Trump-administrasjonen.

Bolton forlot Trump-administrasjonen som følge av uenighet om Trumps politikk i Nord-Korea og Afghanistan. Han vitnet ikke mot Trump under riksrettssaken, og Bolton blir derfor kritisert for å heller ville selge bøker med informasjonen han sitter på.