En sykepleier undersøker prøveresultater fra en koronapasient på Karolinske hospitalet i Stockholm i april i år. (Photo by / AFP) Foto: Jonathan Nackstrand
En sykepleier undersøker prøveresultater fra en koronapasient på Karolinske hospitalet i Stockholm i april i år. (Photo by / AFP) Foto: Jonathan Nackstrand

102 nye koronadødsfall i Sverige

Nå har nabolandet vårt passert 5000 dødsfall.

Totalt har 5041 personer dødd av koronaviruset i Sverige, ifølge Folkhälsmyndigetene.

Det er en økning på 102 personer siden tirsdag.

Følg siste nytt om koronasituasjonen her

54562 personer har så langt i pandemien vært smittet av viruset i Sverige. Det er en økning på 1.239 i løpet av 24 timer. Økningen kan i stor grad knyttes til at det er satt i gang omfattende testing i Sverige, og mange av de nylig smittede er yngre personer som har mindre risiko for alvorlig sykdom.

Flere svenske kommuner advarer om en økning av antall syke etter studentfeiringen. Flere personer under 18 år er innlagt på sykehus, ifølge SVT.

Vil stanse busser ut og inn av kommune

Gällivare kommune nord i Sverige varsler onsdag om ukontrollert smitte i kommunen, skriver SVT.

Alle kommunale tilbud hvor folkemengder samles stenges ned, og kommunen ønsker å stoppe alle bussforbindelser ut og inn av kommunen.

– Vi kan ikke gå til total lockdown av samfunnet, vi kan bare be alle parter om å ta ansvar. Nå er det alvår, sier kommunikasjonsansvarlig i kommunens krisegruppe, Stefan Nieminen, til kanalen.

2322 personer har fått, eller får, behandling på intensivavdelinger ved svenske sykehus. Sverige har de siste ukene sett et fall i antall innleggelser på sykehus.

Minneseremoni

Sveriges nasjonalforsamling holdt onsdag en minneseremoni over koronapandemiens ofre.

– Dette spesielle øyeblikket er for hver og en av dem. De som mistet livet, helsen og jobben. Men også for dem som sitter igjen etter tapet av en slektning, sa Riksdagens leder Andreas Norlén.

Representantene var tydelige preget av stundens alvor, der de respekterte ett minutts stillhet.

– Før vi fortsetter kampen mot pandemien, stanser vi i fellesskap og tar inn over oss deres lidelse, deres ofre. Og vi vil si til alle som nå er i sorg, og som lider: Dere er ikke alene!

Advarer

Tirsdag advarte statsepedemiolog, Anders Tegnell, folk om å tro koronasituasjonen var over, og stadig følge myndighetenes råd om sosial distanse og å begrense reising. Samtidig har landet åpnet for at folk som har vært smittet av korona og har milde symptomer, kan gå tilbake til jobb etter sju dager.