EGEN KUNST: Maud Angelica Behn signerer tegningen hun lagde av sin far Ari Behn før utstillingen med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya.
EGEN KUNST: Maud Angelica Behn signerer tegningen hun lagde av sin far Ari Behn før utstillingen med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Maud Angelica om Ari Behns bisettelse: – Den talen betyr veldig mye for meg

Maud Angelica Behn (17) var overveldet og i sjokk etter farens død. Men i dag er hun stolt over den gripende talen hun holdt i bisettelsen hans.

– Det var så viktig for meg å holde den talen, sier Maud Angelica til NTB.

Det er første gang hun gir intervjuer etter at faren Ari Behn tok sitt eget liv første juledag i fjor.

I dag beskriver Maud Angelica dagene etter farens selvmord som overveldende. Men selv om hun var i sjokk og sorg, var hun fast bestemt på at hun skulle holde tale i bisettelsen. Resultatet ble et gripende minneord som hun i ettertid har fått mye ros for.

– Det betydde så mye for meg at jeg kunne få noe verdi og noe fint ut av alt det forferdelige. Og det følte jeg at jeg kunne gjøre med den talen – å bruke min sorg til å si noe til andre, sier Maud Angelica.

Hun er stolt over at hun klarte det.

– Den talen betyr veldig mye for meg, sier hun.

Har fått hjelp

I tida etter dødsfallet har Maud Angelica fått god hjelp fra psykolog og fra en sorggruppe som hun har deltatt i. Men det har vært vonde måneder.

– Mamma har sagt at det er litt som å puste inn og ut. Av og til må man tenke på det, og av og til ikke, sier hun.

Selv husker hun faren som kunstner tvers igjennom.

– Han var veldig flink med ord og komplimenter. Alt han sa var egentlig som et kunstverk. Det var så poetisk og fint, sier hun.

Da han malte, var det ofte med barna rundt seg og tusjer og maling strødd rundt på gulvet. Noen ganger tegnet de også sammen, ved at Maud Angelica først tegnet én linje, og så tegnet faren den neste.

– Jeg hadde så lyst å lage et maleri sammen med ham. Men det fikk jeg aldri gjort.

Stiller ut Ari Behns kunst

Denne uka har familien vært flere turer på Jeløya ved Moss, der det nå gjøres klart til minneutstilling på Galleri Varden. Der får publikum se et utvalg av maleriene til Ari Behn – men også trykk som Maud Angelica selv har lagd.

Hvite harer, fargeeksplosjoner og påfuglfjær er noen av stikkordene, og hele familien står bak.

– Jeg syns det er skikkelig fint å ha et helt hus med bare bildene til pappa og folk som har malt bilder av pappa, sier Emma Tallulah (11) til NTB.

Prinsesse Märtha Louise og døtrene Leah Isadora, Emma Tallulah og Maud Angelica under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya
Prinsesse Märtha Louise og døtrene Leah Isadora, Emma Tallulah og Maud Angelica under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

Tirsdag kveld fikk hun og søstrene Maud Angelica (17) og Leah Isadora (15) en privat omvisning på den nye minneutstillingen for Ari Behn på Galleri Varden på Jeløya ved Moss.

Utstillingen har hovedvekt på Ari Behns egne malerier, men inneholder også verk som noen av vennene hans står bak.

Malte med barna på ryggen

Prinsesse Märtha Louise sier utstillingen har vært en veldig sterk opplevelse for henne og de tre døtrene.

– Han blir veldig til stede, sier prinsessen.

Hun forteller at mange av bildene ble malt før de to skilte seg. Og bak hvert bilde er det en egen historie.

– Han malte jo alltid på gulvet, og gjerne med ett av barna på ryggen.

Blant bidragsyterne på utstillingen er også Maud Angelica. Hun har lagd pregstempelet som er stemplet inn på maleriene for å bevise at de er ekte Ari Behn-verker.

Pregstempelet viser en rev som biter rundt en påfuglfjær. Reven fordi det var Ari Behns yndlingsdyr, påfuglfjæren fordi han ble kalt en påfugl i mediene – et symbol Ari Behn også selv omfavnet.

– Jeg syns både påfuglen og reven er veldig han. Begge to er veldig karismatiske, sånn som han var, sier Maud Angelica.

I hjemtraktene

Valget av utstillingssted er ikke tilfeldig. Ari Behn har stilt ut på Galleri Varden før, og som barn ble han tatt med dit av foreldrene.

Begge søsknene hans, Espen og Anja, har nå vært med på å planlegge minneutstillingen, som åpner for publikum på lørdag.

Selve maleriene beskrives som fargeeksplosjoner der hele paletten er brukt, ofte med magenta som kjernefargen.

På plassen utenfor galleriet står det dessuten flere skulpturer av de hvite kaninene som så ofte figurerer i maleriene, inspirert av kaninen som Alice følger gjennom kaninhullet og inn i eventyrland.

Skulpturene er det lillebror Espen Behn som har lagd for anledningen.

Fotografiutstilling

I overetasjen har Ari Behns nære venn Per Heimly stilt ut en rekke fotografier fra sin personlige samling, der det trolig fins flere tusen bilder av Ari Behn og de mange reisene tospannet la ut på sammen.

– Vi duret fram som to ville hester, forteller Heimly om reisene.

Per Heimly, Espen Behn og Anja Bjørshol under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya.
Per Heimly, Espen Behn og Anja Bjørshol under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

I dag er savnet tungt. Heimly våkner titt og ofte opp til det han kaller en «Ari-dag», der sorgen griper tak i ham, og han både drømmer om ham og hører stemmen hans når han er våken.

Nå er han glad for å kunne bringe bestevennen nærmere.

– Man føler nesten fysisk Aris nærvær her, sier Heimly til NTB.

Tok sitt eget liv

Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag i fjor. Han ble 47 år gammel.

Behn vokste opp i Moss, der han gikk på Steinerskolen. Han fikk sitt gjennombrudd som forfatter i 1999 med novellesamlingen «Trist som faen». Behn var gift med prinsesse Märtha Louise fra 2002 til 2016.

Utstillingen på Galleri Varden er den første i en serie minneutstillinger av maleriene hans. Utstillingen åpner for publikum 20. juni.

Senere i år er det også utstillinger i Kragerø, Larvik og Levanger.