I mai i år fortalte USAs president Donald Trump at han brukte malariamedisin for å beskytte seg mot covid-19.
I mai i år fortalte USAs president Donald Trump at han brukte malariamedisin for å beskytte seg mot covid-19. Foto: Evan Vucci/AP/NTB scanpix

Trekker tilbake malariamedisin som Trump anbefalte mot covid-19

Malariamedisinen som Donald Trump har reklamert for, er ikke lenger godkjent.

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet (FDA) skriver i en pressemelding har trukket tilbake nødgodkjennelsene som ble gitt til to typer malariamedisin som er brukt mot covid-19.

Malariamedisinene hydroksyklorokin og klorokin er trolig uten effekt i behandlingen av koronaviruset. Tilsynet legger til at de kjente risikoene som legemidlene utgjør for koronasmittede pasienter, trolig er større enn de udokumenterte positive virkningene medisinene måtte ha.

Brukte medisinen selv

I mars sa USAs president Donald Trump at malariamedisinen hydroksylklorokin ble hastegodkjent, og at amerikanske leger kunne skrive ut medikamentet til covid-19-pasienter.

I mai sa Trump at han tok malariamedisinen for å ikke bli koronasyk.

Uttalelsene førte til hoderysting blant medisinske eksperter.

Tusenvis av mennesker forsøkte medikamentene etter at Trump uttalte at folk burde prøve det, samtidig som hans fremste smittevernekspert, Anthony Fauci, advarte om at virkningen ikke var dokumentert.

Kjøpte inn store mengder

Trump-administrasjonen godkjente tidligere i år at leger kan skrive ut resept på legemiddelet til behandling av covid-19-syke pasienter. Tidlige labratorieforsøk viste nemlig at hydroksyklorokin kunne ha positiv virkning.

FDAs avgjørelse betyr at store lagre med malariamedisin som er kjøpt inn av føderale amerikanske myndigheter, ikke lenger kan distribueres til delstater og lokale myndigheter til bruk i behandlingen av koronasmittede pasienter.

Verdens helseorganisasjon stanset midlertidig utprøvingen av malariamedisinene i behandlingen av covid-19. Forsøkene ble gjenopptatt tidligere i juni da en forskningsstudie som tydet på at hydroksyklorokin og klorokin kunne øke dødsrisikoen for koronapasienter, ble trukket tilbake.

Siden slo en annen studie fra det britiske Oxford-universitetet fast at hydroksyklorokin ikke virker mot covid-19.

Studier fra blant annet Kina og Frankrike viser at malariamedisinen ikke har hatt positiv effekt i behandlingen av covid-19-pasienter.