Dortmund vil hente ny spiss som Haaland-hjelp

Trener Lucien Favre har én bekymring for sin norske stjerne.

Erling Braut Haaland gjorde i helgen comeback etter å ha mistet flere kamper med skaden han pådro seg mot Bayern München.

Det ble med en halv time, men han ble like godt matchvinner på overtid mot Fortuna Düsseldorf. Det var hans sjette mål som innhopper i vårsesongen, tangering av bundesligarekorden.

Se målet i Sportsnyhetene øverst.

Totalt har Haaland 11 mål på 12 kamper, scoring hvert 72. minutt i snitt. Halvtimen han spilte lørdag var nok til å komme på rundens lag i anerkjente Kicker for tredje gang.

– Han er bare 19 år. Han vokser fortsatt, og har vært skadd noen ganger. Vi må passe på og dosere det han gjør. Ellers vil det være farlig, sa Favre, som fikk flere spørsmål om Haaland på mandagens videopressekonferanse der alle spørsmål var sendt inn på forhånd.

Haaland-planen
Ett av dem kom fra Viasats Jan Åge Fjørtoft, som lurte på hvor vanskelig det er å fortelle en ivrig unggutt at han noen ganger må nøye seg med jokerrollen.

– For mange er det umulig å spille tre kamper på en uke, slik vi gjør denne uken. Normalt vil vi ha med Erling. Vi trenger ham, og jeg liker mentaliteten hans. Han vil alltid spille, vil alltid vinne, men han er som sagt bare 19, sa treneren.

– Han har så stort utviklingspotensial. Han vil stadig være igjen og ha ekstratrening, og det er gøy å gjøre det med ham, men det handler om å ta små steg. Det er viktig å dosere, og vi har en plan for ham.

Trenger ny spiss
Borussia Dortmund har i øyeblikket ikke rene spisser som alternativ, og i Haalands skadefravær spilte Thorgan Hazard ute av posisjon på hans plass. Favre gjorde det klart at han gjerne styrker stallen med en spiss som kan avlaste nordmannen.

– Ja, de kommer jo ikke til å hente noen som går foran ham i køen, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– For Erling Braut Haaland sin del, så er det sikkert fint. Han er fortsatt tidlig i karrieren, og kommer til å ha et tett kampprogram selv om han får avlastning. Spesielt for en som ham, som kommer til å spille alle store kamper for Dortmund og etterhvert også landslaget. Det er fint for en ung spiller ikke å måtte spille hver eneste kamp. Overbelastning kan gjøre at utviklingen ikke blir slik man hadde tenkt, men mitt inntrykk er at toppklubbene i dag er veldig bevisste, og flinke, på dette.

– Å tenke litt lengre frem enn bare den neste kampen er bra og nyttig for en ung spiller. Vi vet at Haaland er treningsvillig, men han er også veldig flink til å trene riktig. Når man er så stor og tung som han er, så er man avhengig av å trene slik at kroppen tåler det og å bygge seg opp. Det kan være alt fra yoga til hvordan man restituerer seg. Der har ikke bare Braut Haaland, men mange av de unge norske spillerne tatt store steg sammenlignet med hvordan man holdt på i Norge for noen år tilbake.

Vil sove godt
Han tror også at Braut Haaland ikke vil ha problemer med om klubben henter en ny spiss.

– Han har gått til en klubb der han vet at han får spilletid. Det er ikke Real Madrid, som viss man ikke leverer på et par kamper, så henter de en ny spiller til klubben. Jeg tror definitivt ikke at han mister nattesøvnen.

Onsdag er det kamp mot Mainz, lagets tredje siste oppgjør i Bundesliga.

Gullduellen mot Bayern München er i praksis (og tirsdag kveld trolig også definitivt) tapt, men Dortmund har sikret mesterligaplass. Målet er å vinne de tre gjenstående kampene og trygge sølvet.

– Den neste kampen er alltid den viktigste, men vi vil vinne hver kamp, sa Favre.

(©NTB)