REDDET: Demonstrant Patrick Hutchinson bærer Jamaine Facey, i sikkerhet under Black Lives Matter-demonstrasjonen i London lørdag.
REDDET: Demonstrant Patrick Hutchinson bærer Jamaine Facey, i sikkerhet under Black Lives Matter-demonstrasjonen i London lørdag. Foto: Dylan Martinez/AP

Fikk heltestatus etter dette bildet – nå forteller han hva som faktisk skjedde

Black Lives Matter-demonstrant Patrick Hutchinson reddet en høyreekstremist under opptøyene i London på lørdag. I et nytt intervju forteller han at han handlet på instinkt.

Bildet av Black Lives Matter-forkjemperen som lørdag reddet en høyreekstrem mann blir kalt ikonisk.

Forkjemperen heter Patrick Hutchinson, og nå snakker han ut om hendelsen som førte til hans nyvunne heltestatus.

I et intervju med Channel 4 News, sier Hutchinson at han handlet på instinkt og «gjorde det han måtte gjøre».

PROTESTER: Ytre-høyreaktivister på Trafalgar Square i forkant av Black Lives Matter-demonstrasjonen i London lørdag.
PROTESTER: Ytre-høyreaktivister på Trafalgar Square i forkant av Black Lives Matter-demonstrasjonen i London lørdag. Foto: AP

Lå i fosterstilling

Det var lørdag at det brøt ut opptøyer i Hyde Park i London, da Black Lives Matter-demonstranter barket sammen med ytre-høyreaktivister.

Over hundre personer ble arrestert på stedet.

Under opptøyene havnet en av ytre-høyreekstremistene på bakken og stod i fare for å bli trampet ihjel. Da tok Patrick Hutchinson bokstavelig talt grep.

Aktivisten lå i fosterstilling i ei trapp da han ble reddet av Hutchinson og hans kamerater.

– Livet hans var truet, så jeg bare bøyde meg ned, tok ham opp, la han på skuldrene mine og begynte å marsjere mot politiet med ham, sier han i et intervju med Channel 4 News.

Handlet på instinkt

Hutchinson, som jobber som personlig trener, sier at han handlet på instinkt.

– Der og da tenker du ikke at det er skummelt. Du bare gjør det du må gjøre, sier han.

De verdensomspennende Black Lives Matter-demonstrasjonene kommer i kjølvannet av George Floyds dødsfall etter at han ble presset ned i asfalten av en politibetjent i Minneapolis.

– Hvis de tre andre politibetjentene som stod rundt der George Floyd ble drept hadde tenkt på å blande seg, og stanset kollegaen sin i å gjøre det han gjorde, som vi gjorde, så hadde George Floyd levd i dag, påstår Hutchinson.

Urettferdig balanse

Hutchinson sier at alt han ønsker seg, er likestilling.

– Jeg vil ha likestilling. Likestilling for oss alle. Akkurat nå er det urettferdig balansert, og jeg vil bare at ting skal være rettferdige overfor mine barn og mine barnebarn, sier han.

PÅGRIPES: En mann blir holdt fast under protestaksjonen mot Black Lives Matter-demonsrasjonen i London lørdag 13. juni.
PÅGRIPES: En mann blir holdt fast under protestaksjonen mot Black Lives Matter-demonsrasjonen i London lørdag 13. juni. Foto: Simon Dawson/AP

En venn av Hutchinson, Pierre Noah, var til stede under demonstrasjonen.

Han hjalp kameraten med å holde folk unna da ytre-høyreaktivisten ble reddet.

– Det kunne ha endt virkelig ille, for et liv ville ha blitt tatt, og du vet hva som umiddelbart hadde skjedd ... Svarte gutter har drept noen, og de har drept en hvit mann. Det kommer bare til å bli verre. Så vi måtte bare gå ut der. Jeg hadde ikke fått sovet ellers, sier han i intervjuet.

Noah sier at de ikke reddet aktivisten bare for å være snille.

– Jeg beskytter ikke ham. Jeg beskytter barna våre! Jeg beskyttet fremtiden deres. Jeg vet at en dommer ikke hadde sett det som skjedde i forveien. Jeg beskyttet fremtiden deres, sier han.