Når du pakker feriebilen, er det smart å ha en plan. I år bør du også ta høyde for at du kan komme til å trenge hyppig håndvask på tur. Foto: Scanpix.
Når du pakker feriebilen, er det smart å ha en plan. I år bør du også ta høyde for at du kan komme til å trenge hyppig håndvask på tur. Foto: Scanpix.

Slik pakker du feriebilen for å unngå smitte

En ting er veldig annerledes i år.

Smittevern har kanskje ikke stått på toppen av listen ved pakking av feriebil tidligere, men i år blir enkel tilgang på antibakterielle midler, såpe og vann viktig å prioritere.

– Når vi reiser fra sted til sted, kan det av og til være vanskelig å finne ordentlig vaskemuligheter. Derfor bør regjøringssaker for hendene være lett tilgjengelig i bilen denne sommeren, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Helsemyndighetene understreker at hyppig håndvask, eventuelt rengjøring av hendene med antibakterielle midler, er viktig for å holde koronapandemien i sjakk.

– Det kan faktisk være lurt å ha med seg en liten flaske med håndsåpe og et par flasker med vann for å kunne vaske hendene ordentlig på en rasteplass. Ja, litt uvanlig, men vi lever i en uvanlig tid, sier Clementz, i en pressemelding.

På nivå med en elefant

Slike flasker bør oppbevares under forsetene eller i dørsidene, slik at de ikke kan fly gjennom luften ved en eventuell bråbrems. Forsvarlig pakking av bagasjen er som alltid svært viktig. Pakker du feriebilen feil, kan bagasjen bli en dødsfelle.

Sigmund Clementz er informasjonssjef i forsikringsselskapet If.
Sigmund Clementz er informasjonssjef i forsikringsselskapet If.

En bag på 30 kilo i baksetet kan med ett veie tilsvarende 1.200 kilo hvis bilen krasjer eller må bråstoppe i 50 km/t. Skjer det samme ved en fart på 100 km/t, er faktisk vekt på bagen utrolige 4.800 kilo. Det er det samme som en elefant veier.

– Selv mobiltelefoner som ligger løst i bilen kan skade fører og passasjerer alvorlig ved bråbrems eller kollisjon, sier informasjonssjefen i If.

Ved krasj i 100 km/t veier en mobiltelefon plutselig 15-16 kilo.

Nei, du bør ikke putte hva som helst i takboksen

Det blir bilferie for svært mange av oss i år. Og selv om korona-smitten i Norge er lav, er det viktig å fortsatt vaske hendene hyppig.
Det blir bilferie for svært mange av oss i år. Og selv om korona-smitten i Norge er lav, er det viktig å fortsatt vaske hendene hyppig.

Treffe hode eller nakke

– Unngå at løse gjenstander ligger og slenger i baksetet på ferieturen, slikt som vannflasker og nettbrett. Det sikreste er å ha dem i ordentlige festeanordninger på ryggen til forsetene eller å la dem ligge på gulvet, sier han.

Det er særlig hvis løse gjenstander treffer hode eller nakke at kritiske skader kan oppstå.

Når feriebilen skal pakkes, er det viktig å gjøre det riktig for å bevare kjøreegenskapene. Tyngdepunktet bør være så lavt som mulig, er rådet.

– Legg alle de tyngste sakene underst og i midten. Pakk lasten mot ryggstøtten, men ikke la bagasje gå over seteryggen – eller plasser saker og ting på hattehyllen. Det er det samme som å oppbevare prosjektiler i hodehøyde, sier Clementz.

Bilen for deg som drar på ferie med toalettmappe og kredittkort

Antibac lett tilgjengelig i bilen er smart når du er på tur.
Antibac lett tilgjengelig i bilen er smart når du er på tur. Foto: Scanpix

Tung last på taket

Har du stasjonsvogn eller SUV, kan et nett over bagasjen eller mot bagasjerommet gi ekstra sikkerhet. Plasserer du bagasje inni selve kupeen, bør du oppbevare den på gulvet.

Det er fristende å fylle takboksen. Sett deg inn i vektgrensen produsenten oppgir, og unngå å oppbevare tunge gjenstander her. Med bagasje på taket kan bilens kjøreegenskaper bli vesentlig endret. Sjekk bilens instruksjonsbok for maks vekt på taket.

– Sikre lasten i takboksen ved å fylle ut med lette gjenstander mot veggene for å stabilisere, og bruk lastestroppene til holde på plass det som er i boksen, sier Sigmund Clementz i If.

Så lett kan en stropp øke sikkerheten i bilen

Se video: Så enkelt fjerner du steinsprut i lakken