GÅR FORAN: Kultur- og likestillingsministeren Abid Raja møter Yngvar Andersen, Siri Nilminie Avlesen-Østli og Marco Elsafadi i forkant av møtet med Norges Idrettsforbund om rasisme i idretten.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix.
GÅR FORAN: Kultur- og likestillingsministeren Abid Raja møter Yngvar Andersen, Siri Nilminie Avlesen-Østli og Marco Elsafadi i forkant av møtet med Norges Idrettsforbund om rasisme i idretten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix.

Raja krever rasismerapport fra idretten: – Jeg ble veldig urolig og bekymret

Kulturminister Abid Raja (V) er overrasket over at norsk idrett ikke har arbeidet mer systematisk for å komme rasismen til livs. Nå vil han ha handling.

Det bekreftet statsråden da han møtte pressen mandag.

Raja sier han har sett og blitt overrasket over utspill den siste tiden om at idretten ikke hatt tilstrekkelig fokus på rasisme og diskriminering.

– Jeg ble veldig urolig, bekymret og overrasket (over norsk idretts manglende fokus, journ. anm.). Samfunnet har hatt mye fokus på bekjempelse av rasisme. Vi har sågar en handlingsplan fra regjeringen sin side for å bekjempe rasisme og diskriminering. Så jeg ble veldig overrasket over at idretten ikke har fokus på dette. De trenger derfor hjelp, og den hjelpen skal de få. Jeg kommer også til å bestille en rapport som de må levere på. Det vil også bety en forpliktende oppfølging fra deres side, sier Raja til TV 2.

Vil lansere tiltak

Raja sier videre at Norges idrettsforbund (NIF) må «rapportere på hvorfor de ikke har hatt fokus på dette og hva de har tenkt til å gjøre fremover».

Kommende torsdag møter han NIF for å drøfte problematikken og veien videre, men allerede i forkant settes det krav til idretten.

– Jeg har kalt inn idretten til møte på torsdag for at de skal orientere om sitt arbeid, i dette tilfellet blir det manglende arbeid, for å fremme verdier som kan bekjempe rasisme og verdier som kan være inkluderende på idrettsbanen, sa Raja – og la til:

– Det første jeg gjør allerede nå, er at jeg ber idretten sette i gang et arbeid selv. Det handler om at de må lage en rapport om dette.

Kulturministeren varslet også at han på torsdagens møte selv vil lansere flere tiltak.

(TV 2/NTB)