Politisjef går av etter drap på svart mann i Atlanta

Politisjefen i Atlanta i USA går av timer etter at en mann ble skutt og drept av politiet. Mannen sov i en feilparkert bil og skal ha motsatt seg arrest.

Atlanta-ordfører Keisha Lance Bottoms kunngjorde politisjef Erika Shields avgang på en pressekonferanse, mens rundt 150 demonstranter hadde samlet seg utenfor restauranten der 27 år gamle Rayshard Brooks ble skutt og drept sent fredag.

– Jeg tror ikke at dette var berettiget bruk av dødelig makt, sa Bottoms.

Søndag morgen er det også klart at en politibetjent har fått sparken etter hendelsen. En annen politibetjent er tatt ut av aktiv tjeneste, melder nyhetsbyrået AP.

Borgermester Keisha Lance Bottoms sier bruk av overdreven makt aldre er akseptabelt.
Borgermester Keisha Lance Bottoms sier bruk av overdreven makt aldre er akseptabelt. Foto: Ben Gray

Politiet i byen har bedt Georgia Bureau of Investigation (GBI), delstatens kriminalpolitisentral, om å etterforske saken.

– Det er en klar forskjell mellom hva du kan gjøre og hva du bør gjøre. Jeg tror ikke man kan rettferdiggjøre bruk av makt med døden til følge hva gjelder denne hendelsen, sier Bottoms.

Hun sier det var politisjefens eget valg å tre ut av sin stilling, og at hun vil bli værende i byapparatet i en annen stilling.

Motsatte seg arrest

Hendelsen som endte med at Brooks ble skutt, fant sted utenfor en Wendy's-restaurant fredag kveld. Han lå og sov i en bil som sto hensatt i restaurantens oppkjørsel og som sto i veien for kundene.

Etter at en test viste at Brooks var beruset, forsøkte politifolkene på stedet å pågripe ham, men han satte seg til motverge. En av dem brukte da et elektrosjokkvåpen på ham uten at det skal ha stanset mannen. 27-åringen skal deretter ha fått tak i elektrosjokkpistolen.

Også en annen politimann skal ha forsøkt å stanse ham med et elektrosjokk før Brooks ble skutt i det som omtales som en slåsskamp om elektrosjokkpistolen. Han døde på sykehus.

TV 2 advarer mot sterke bilder.

Chris Stewart, advokat for Brooks' familie, mener situasjonen kunne blitt løst på to minutter.

– Man kan ikke si at man ikke hadde et annet valg. Hvor skulle han gå? Han jogget så vidt bort fra stedet. Man kunne ha sperret ham inne. Forsterkninger kom, og jeg antar at det hele kunne ha løst seg på to minutter. Hvorfor måtte han bli drept, spør Stewart.

KRITISK TIL POLITIET: Advokat Chris Stewart representerer familien til avdøde Rayshard Brook. (AP Photo/Ron Harris)
KRITISK TIL POLITIET: Advokat Chris Stewart representerer familien til avdøde Rayshard Brook. (AP Photo/Ron Harris)

Sterke reaksjoner

Lørdag kveld amerikansk tid kokte det i Atlanta. En motorvei i byen ble sperret av demonstranter, og flere politipatruljer møtte også opp for se til demonstrantene.

Demonstrantene satte også fyr på restauranten hvor Brooks ble drept. Flere delte bilder på sosiale medier av Wendys-restauranten som står i flammer.

BRANT NED: Wendy's-restauranten var i full fyr og brant ned.
BRANT NED: Wendy's-restauranten var i full fyr og brant ned. Foto: Ben Gray

Det skal ikke ha vært personer i bygget.

Brannvesenet i Atlanta rapporterer om at de har hatt problemer med å komme til lokalet på grunn av folkemengdene. Restauranten ble i løpet av noen timer overtent og brant ned.

Krever svar

Hendelsen kommer mens spenningsnivået er svært høyt i mange amerikanske byer etter store protester mot politivold og rasisme knyttet til George Floyd-saken.

Lørdag samlet demonstrantene seg utenfor restauranten.

– Folk er opprørt. De vil vite hvorfor deres kjære bror Rayshard Brooks ble skutt og drept når han sov i passasjersetet og ikke gjorde noe som helst, sier Gerald Griggs i borgerrettighetsorganisasjonen NAACP.

Han mener politiet kunne ha fått 27-åringen under kontroll med ikke-dødelige virkemidler.

I kjølvannet av annen hendelse

Bare for to uker siden oppstod en annen hendelse i Atlanta som førte til sterke reaksjoner.

Flere politibetjenter fikk den gang sparken etter at to college-studenter på dramatisk vis ble skutt med støtpistol, rapporterte CBSNews.

Begge studentene satt inne i en bil, på vei fra en demonstrasjon til støtte for George Floyds død. På veien blir de de i et lyskryss forsøkt dratt ut av kjøretøyet, før de ble skutt med strømpistol og ifølge en av studentene slått flere ganger.