REAGERER: Statsminister Boris Johnson reagerer kraftig på sammenstøtene mellom antirasistiske demonstranter og politi lørdag.
REAGERER: Statsminister Boris Johnson reagerer kraftig på sammenstøtene mellom antirasistiske demonstranter og politi lørdag. Foto: Pippa Fowles/10 Downing St

Boris Johnson reagerer kraftig på høyre-aktivister

Lørdag var det flere store demonstrasjoner mot rasisme i Europa. I London havnet politiet og høyre-aktivister i flere sammenstøt. Det reagerer Boris Johnson på.

Lørdag var det varslet flere demonstrasjoner mot rasisme og politivold rundt om i verden.

I London hadde flere forskjellige aktivistgrupper på høyresiden reist til hovedstaden for å vokte historiske monumenter, som den siste tiden har vært et mål for antirasistiske demonstranter.

Det ble flere sammenstøt mellom politiet og aktivistgruppene som hadde møtt opp. Politiet fikk kastet flasker og bokser etter seg, mens politiet på hest presset folkemengden bakover.

Englands statsminister Boris Johnson reagerer kraftig på dagens hendelser.

– Rasistiske bøller har ingen plass i våre gater. Alle som angriper politiet vil bli møtt med lovens fulle kraft. Disse marsjene og protestene har blitt undergravd av vold og brudd på nåværende retningslinjer. Rasisme har ingen plass i Storbritannia, og vi må jobbe sammen for å gjøre det til en realitet, skriver statsministeren på Twitter.

Brukte tåregass

I Frankrike hadde tusenvis samlet seg på Place de la République i sentrum av Paris. Da de prøvde å marsjere til Operaen ble de imidlertid blokkert av politiet. Ifølge BBC oppstod det sammenstøt, og politiet brukte tåregass mot demonstranter som kastet stein mot dem.

Demonstrantene samlet seg under banneret «Rettferdighet for Adama». Adama Traoré var en farget ung mann som døde i 2016 i fransk politi sin varetekt.

Demonstrasjon ble oppløst

Lørdag skulle det også holdes demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Stockholm. Derimot ble demonstrasjonen oppløst av politiet, da de mente arrangørene ikke gjorde nok for å begrense deltakerantallet til 50 personer, noe det svenske helsetilsynet pålegger.

Ifølge SVT møtte omtrent 300 personer opp utenfor politiets barrikader.

Arrangørene valgte å frasi seg ansvaret for demonstrasjonen.

– Fra nå av bærer ingen ansvaret lenger, og det er ingen arrangører, skriver en av arrangørene på sosiale medier.

Selv om demonstrasjonene ble oppløst, forventer de fremdeles at demonstrasjonen vil vare.

– Hvis situasjonen forholder seg rolig er det ikke nødvendig å gripe inn, men hvis det oppstår en uautorisert samling kan det være vi må oppløse den. Det kommer helt an på omstendighetene, sier politiet til SVT.

En person pågrepet

Lørdag kveld opplyste politiet at to personer er mistenkt å ha forsøkt å utøve vold mot tjenestemenn, og at en av dem er pågrepet. En tredje person er ifølge Hägg mistenkt for å ha forstyrret ro og orden.

Demonstrasjonene har oppstått etter at George Floyd døde etter han ble brutalt pågrepet i Minneapolis 25. mai. Black Lives Matter har blitt en bevegelse verden over.

(@NTB/TV 2)