SAMMENSTØT: Det har oppstått sammenstøt mellom politiet og demonstranter i London lørdag ettermiddag.
SAMMENSTØT: Det har oppstått sammenstøt mellom politiet og demonstranter i London lørdag ettermiddag. Foto: Dylan Martinez

Politiet og demonstranter har barket sammen i London

Hundrevis av ytre-høyreaktivister samlet seg til demonstrasjon på Parliament Square i sentrum London lørdag, til tross for advarsler fra politi og myndigheter.

Noen kastet flasker og bokser på politiet, mens opprørspoliti til hest presset folkemengden bakover.

Flere forskjellige aktivistgrupper på høyresiden og fotballfans hadde reist til den britiske hovedstaden og sa de vil vokte historiske monumenter som den siste tiden har vært et mål for antirasistiske demonstranter.

Lørdag ettermiddag var mange av dem ved statuen av Winston Churchill og krigsminnesmerket Cenotaph, som begge er blitt sikret med plater for å hindre hærverk.

Uro

Demonstrantene sang nasjonalsangen og ropte «England», melder BBC. Noen klarte å bryte gjennom metallbarrikadene ved Cenotaph. Flaggstenger, et bluss og en trafikkjegle ble kastet mot politiet, som slo tilbake med batonger.

Demonstrantene kastet flasker på det ridende politiet.
Demonstrantene kastet flasker på det ridende politiet. Foto: Ben Stansall

Grupper av ytre høyre-demonstranter flyttet seg deretter til Trafalgar Square, der det ble kastet fyrverkeri i menneskemengden.

Bildene av at gjenstander ble kastet på politiet fikk innenriksminister Priti Patel til å reagere. I en Twitter-melding kaller hun framferden «fullstendig uakseptabel».

– Alle som står bak vold eller vandalisme, må regne med å bli møtt med lovens fulle kraft. Vi vil ikke tolerere vold mot våre politifolk, skriver hun og føyer til at koronaviruset fortsatt er en trussel mot alle.

– Gå hjem for å stanse virusspredningen og redde liv, skriver Patel.

Separate soner

Black Lives Matter-bevegelsens støttespillere demonstrerte også i London lørdag. Politiet i byen har imidlertid avsatt separate soner for de to gruppene og beordret stans i alle demonstrasjoner innen klokka 17 lokal tid.

BLODIG: En blodig person fraktes bort av politiet etter en demonstrasjon ved Trafalgar Square i London.
BLODIG: En blodig person fraktes bort av politiet etter en demonstrasjon ved Trafalgar Square i London. Foto: Alberto Pezzali

Det meldes også om demonstrasjoner andre steder i Storbritannia og i andre europeiske land.

I sentrum av Paris samlet flere tusen seg for å protestere mot rasisme og politivold. Demonstrasjonen kom i stand på initiativ fra Assa Traore. Hennes bror Adama, en ung svart mann, døde under omstridte omstendigheter etter å ha blitt pågrepet av politiet i en by nord for Paris i 2016.

– Vi samles i dag for å fordømme politivold. Vi samles i dag for å fordømme vold i samfunnet. Vi samles i dag for å fordømme rasistisk motivert vold, sa Traore mens folkemengden samlet seg.

Motdemonstranter

Motdemonstranter var på plass også i Paris, der et stort banner som fordømte «anti-hvit rasisme» ble hengt på en fasade. Banneret ble imidlertid skåret i biter etter kort tid, tilsynelatende av beboere i bygningen som kom ut på terrassen i etasjen under.

I Stockholm stanset politiet en demonstrasjon mot rasisme og politivold utenfor USAs ambassade i Stockholm.

Politiets pressetalsperson Towe Hägg sier at årsaken var at det var flere personer enn det maksimalt tillatte antallet på 50 der.

(©NTB)