En bostedsløs person sover foran en stengt klesbutikk i London i midten av mai. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
En bostedsløs person sover foran en stengt klesbutikk i London i midten av mai. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Storbritannias økonomi kollapset fullstendig i april

Økonomien i Storbritannia krympet med 20,4 prosent i april. Fallet var nesten ti ganger så kraftig som det verste som noen gang var registrert før koronakrisen.

De nye tallene ble lagt fram av det britiske statistiske sentralbyrået ONS fredag.

Nedgangen i bruttonasjonalproduktet (BNP) i april var på 20,4 prosent sammenlignet med måneden før.

Siden økonomien falt 5,8 prosent i mars, ble altså rundt en firedel av den økonomiske aktiviteten utradert i løpet av to måneder.

– Så godt som alle deler av økonomien ble rammet, fastslår ONS.

Samfunnet ble stengt

Britiske myndigheter ventet lenger enn mange andre europeiske land før samfunnet ble stengt ned for å hindre koronasmitte.

Men 23. mars ble ekstreme tiltak innført også i Storbritannia. April var den første måneden som i sin helhet ble preget av de massive restriksjonene for å stanse viruset.

Innbyggerne hadde fått streng beskjed om å holde seg hjemme, og skoler, restauranter, barer og de fleste butikker var stengt.

Også mange fabrikker lukket dørene, og krisen rammet i tillegg forsyningskjedene til mange bedrifter. Produksjonen både av varer og tjenester gikk kraftig ned.

Historisk krise

Den økonomiske nedgangen i april er den største som noen gang er registrert i løpet av én måned i Storbritannia.

Fallet på 20,4 prosent er nesten ti ganger så kraftig som den største månedlige nedgangen som noen gang var observert før koronakrisen.

Registreringen av månedlige BNP-tall begynte i 1997, ifølge ONS. Men den britiske sentralbanken har tidligere slått fast at koronakrisen er historisk også i et mye lengre perspektiv.

Samlet sett for hele 2020 kan den økonomiske nedgangen bli på 14 prosent, ifølge en rapport fra sentralbanken i begynnelsen av mai.

Dette vil i så fall være den kraftigste nedturen i Storbritannia siden begynnelsen av 1700-tallet.

(©NTB)