FENGSLET: Tirsdag ble en mann (35) drept i Haugesunds hovedgate, Haraldsgata. Torsdag ble mannen som er siktet for drapet varetektsfengslet.
FENGSLET: Tirsdag ble en mann (35) drept i Haugesunds hovedgate, Haraldsgata. Torsdag ble mannen som er siktet for drapet varetektsfengslet. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix

knivdrapet i haugesund:

Drapssiktet (37) varetektsfengsles i fire uker

HAUGESUND (TV 2): Mannen som er siktet for drap på åpen gate i Haugesund fengsles i fire uker.

Det ble klart etter et fengslingsmøte i Haugaland tingrett på torsdag.

De to første ukene blir i full isolasjon. De neste to med brev og besøksforbud. Siktede trenger betenkningstid før han tar stilling til om han vil anke.

– Vi konstaterer at retten har tatt vår begjæring til følge. Utover det har jeg ingen kommentar til selve avgjørelsen, sier påtaleansvarlig Øyvind Bore ved Sør-Vest politidistrikt til TV 2.

Fengslingsmøtet i Haugaland tingretts sal 14 gikk for lukkede dører.

– Retten har konstatert at offentlighet vil kunne skade sakens opplysning. Den oppfatningen deler vi, sier Bore.

– Dette er åpenbart svært alvorlig og vi forstår at dette fremstår som skremmende for de som er involvert og har fått høre om dette, sier han.

AKTOR: Øyvind Bore begjærte siktede varetektsfengslet i fire uker på torsdag. Retten ga Bore medhold.
AKTOR: Øyvind Bore begjærte siktede varetektsfengslet i fire uker på torsdag. Retten ga Bore medhold. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Håper på avhør torsdag

Politiet begjærte siktede varetektsfengslet på grunn av bevisforspillelsesfare.

– Vi har også gjennomført flere vitneavhør, og i denne fasen av etterforskningen mener vi det er viktig at han ikke gis anledning til å påvirke det, sier politiadvokaten.

Foreløpig har siktede selv ikke avgitt sin forklaring til politiet. De håper å kunne avhøre ham i løpet av torsdagen.

– Det er litt opp til ham. Vi opplever siktede som samarbeidsvillig og vi håper å få gjennomført det så fort som mulig, sier Bore.

– Henger i luften

37-åringens forsvarer, Ole Christian Paasche, er ordknapp etter at fengslingsmøtet er over.

– I og med at det er lukkede dører så kan jeg i grunn si svært lite, sier han til TV 2.

Han vil ikke kommentere om siktede på noe vis har tatt stilling til det han er anklaget for.

– Hvordan stiller han seg til å bli varetektsfengslet i fire uker?

– Som pressen vel fikk med seg på slutten, så tok han betenkningstid på det. Den henger dermed litt i luften foreløpig, altså om det blir en anke eller ikke.

ORDKNAPP: Siktedes forsvarer, Ole Christian Paasche i advokatfirmaet Advokatene Storhaug og Paasche, hadde lite å si til pressen etter torsdagens fengslingsmøte.
ORDKNAPP: Siktedes forsvarer, Ole Christian Paasche i advokatfirmaet Advokatene Storhaug og Paasche, hadde lite å si til pressen etter torsdagens fengslingsmøte. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

– Tar én ting av gangen

Forsvareren forteller at siktede ikke har tatt stilling til om han vil la seg avhøre i løpet av torsdagen.

– Han vil nå overføres til ordinær varetektsfengsling. Om det blir tid til avhør i dag og hvordan han føler rundt det, det får vi se på, sier Paasche.

– Hvordan har din klient det nå?

– Det kan ikke jeg spekulere i. Situasjonen er at han først i går ble kjent med at denne personen døde. Det trenger han tid på å la synke inn. Så har han blitt fraktet fra sykehuset og til en glattcelle, så han er litt preget av det.

– Hva gjør dere videre nå?

– Vi tar én ting om gangen. Nå er det først en betenkningstid for varetektsfengslingen. Det andre er restriksjonene retten har godtatt, og hvordan han stiller seg til det. Så henger det også i luften når det skal foretas et avhør. Det er vel det neste store som skjer.

Mange vitner

Det var tirsdag formiddag at det utspilte det seg et drama av de sjeldne i Haugesunds hovedgate.

Midt på lyse dagen, og foran en rekke øyenvitner, ble en 35 år gammel mann stukket gjentatte ganger med en kniv. TV 2 traff flere av dem på onsdag.

– Vi hørte høy skriking, så vi løp ut fra butikken for å se hva som skjedde. Da så vi en person ligge på bakken, mens en annen mann hakket i ham med en kniv, sa én av butikkeierne i handlegaten.

Raskt på stedet

Minutter senere var bevæpnet politi på stedet med store styrker. En mann i slutten av 30-årene ble pågrepet og siktet for drapsforsøk.

Siktede er ikke kjent for politiet fra før. Avdøde har imidlertid en historikk hos politiet, uten at de vil gå inn på den.

VÆPNET AKSJON: Politiet rykker ut til Haraldsgata i Haugesund på tirsdag. En mann ble pågrepet og senere siktet for drap på en 35 år gammel mann.
VÆPNET AKSJON: Politiet rykker ut til Haraldsgata i Haugesund på tirsdag. En mann ble pågrepet og senere siktet for drap på en 35 år gammel mann. Foto: Jostein Viestad

Like før midnatt samme dag døde fornærmede av skadene han ble påført, og politiet utvidet siktelsen til drap.

37-åringen lot seg ikke avhøre onsdag, men har sagt seg villig til å samarbeide med politiet.

Undersøkte leilighet

Politiet jobber nå med å skaffe seg oversikt over hele hendelsesforløpet.

I tillegg til en rekke vitnebeskrivelser har politiet sikret seg videoopptak av deler av den brutale handlingen.

Ifølge Haugesunds Avis drev politiet med åstedsundersøkelse i en leilighet i tredje etasje i Haraldsgata på onsdag. Også Kripos er koblet på saken, og skal bistå med tekniske undersøkelser, både på åstedet og i bygninger i umiddelbar nærhet.

– Vi fortsetter nå med vitneutspørring og tekniske undersøkelser. Vi får som nevnt bistand fra Kripos, og det foretas obduksjon av fornærmede i dag. Alle disse tingene må vi gå gjennom når det er klart, sier Bore.