ÅPNER OPP: Forfatter J.K. Rowling åpner opp om fortiden.
ÅPNER OPP: Forfatter J.K. Rowling åpner opp om fortiden. Foto: Angela Weiss

Åpenhjertig J.K. Rowling: Ble seksuelt misbrukt

GOD KVELD NORGE (TV 2): Forfatter J.K. Rowling (54) åpner opp om en fortid med vold og seksuell misbruk på sin blogg.

Denne uken har det stormet rundt den verdensberømte «Harry Potter»- forfatteren J.K Rowling, etter at hun delte sine kontroversielle holdninger mot transpersoner på Twitter.

Forfatteren fikk massiv kritikk for uttalelsen, deriblant fra «Harry Potter»-skuespiller Daniel Radcliffe.

Nå deler hun et innlegg på sin private blogg, hvor hun forklarer bakgrunnen for holdningene.

Misbrukt

«Jeg har vært i offentlighetens øyne i over 20 år, og jeg har aldri snakket offentlig om å være overlevende etter vold og seksuelt overgrep. Det er ikke fordi jeg skammer meg over at disse tingene skjedde med meg, men fordi de er traumatiske å gjenoppta og huske», skriver hun i blogginnlegget.

Rowling fortsetter med å skrive at hun ikke forventer noe sympati for dette, men i solidaritet til kvinner som har gjennomgått det samme.

Hun skriver at en av grunnene til sine holdninger mot transpersoner er holdningene og erfaringene hun selv har med menn.

«...Nå kan kjønnsbekreftelse innvilges uten behov for kirurgi eller hormoner - da åpner du døra for alle menn som ønsker å komme inn. Det er den enkle sannheten», fortsetter hun.

Hun skriver også at flere kvinner har nådd ut til henne om lignende opplevelser:

«Mange kvinner er livredde for trans-aktivistene; Jeg vet dette fordi så mange har tatt kontakt med deg for å fortelle sin historie», skriver hun.

Ønsker forståelse

Fortfatteren skriver også om hetsen hun har mottatt de siste dagene etter hun delte en artikkel på Twitter med følgende tittel: «Skap en mer lik verden for menstruerende mennesker etter Covid-19» - etterfulgt av en kommentar fra forfatteren selv:

– Mennesker som menstruerer. Jeg er sikker på at det pleide å være et ord for dem, skrev forfatteren, hvor hun videre eksemplifiserte med engelske stavefeil av ordet «kvinner».

Rowling forklarte også hvorfor hun valgte å skrive et blogginnlegg, og sa at alt hun ønsket var «lignende empati, lignende forståelse» som for øyeblikket er gitt for å få mennesker til å bli «utvidet til de mange millioner kvinnene som ønsker å bli hørt uten å motta trusler og overgrep ».