Norgesferie i elbil? Da bør du få med deg disse tipsene

De beste rådene til deg som skal på langtur i sommer.

Årets sommerferie er godt i gang, og som følge av koronapandemien blir det norgesferie på de aller fleste av oss.

Ifølge en fersk undersøkelse fra Elbilisten planlegger 48 prosent av landets elbilister nettopp dette i år. Det tilsvarer nærmere 150.000 biler.

Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening, forteller at det har kommet flere hurtigladestasjoner siden i fjor sommer. Likevel er hun spent på om de klarer å møte etterspørselen, og kaller årets sommerferie for den ultimate stresstesten.

– Vi har cirka 300.000 elbiler i Norge. Vi har 2600 hurtigladere, så det vil si at vi har cirka 112 elbiler per hurtiglader. Det er ganske mye bedre enn i fjor, men nå er det nok også mange flere som skal ut på norgesferie, sier hun til God morgen Norge, og fortsetter:

– Jeg tror det skal gå bra hvis folk tenker seg litt om og tar seg tid. Så det handler om at alle ikke lader på samme sted samtidig. Juli blir den mest interessante måneden.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Bu sine beste tips

Generalsekretæren har en rekke gode råd for å unngå lange ladekøer i sommer:

  • Planlegg ruten.
  • Det er viktig å forberede seg litt med tanke på å ha en ladebrikke man kan bruke på de forskjellige hurtigladestasjonene. Test gjerne litt på forhånd dersom du er en ny elbilist.
  • Ikke lad opp til 100 prosent. Det tar lenger tid og det koster deg også mer.
  • Sjekk ut der du skal. Kanskje du ikke trenger en hurtigladestasjon på veien fordi det er en lader der du skal bo. Da er det greit å bruke den i stedet.
  • Ha med egen ladekabel i de tilfellene du skal lade på en såkalt «normallading», som tar lenger tid, men som er like greit når du skal overnatte et sted.

Flere hjelpemidler

Men det er ikke alltid like lett å planlegge ruten dersom man ikke er kjent i landsdelen man skal til. Derfor har Norsk elbilforening i samarbeid med «Nasjonale turistveger» lansert et eget ladekart.

– Vi lagt ut et forslag til en del ruter i Norge og har plotta inn hvor det ligger hurtigladestasjoner på de ulike rutene. På elbil.no kan man finne 18 forskjellige ruter, som mange nok kan tenke seg å dra på biltur til.

Også «ElbilAppen» mener Bu er et svært godt hjelpemiddel både før og under reisen.

– Den gir deg en oversikt over alle ladestasjonene i Norge fra alle de forskjellige operatørene. Du får forslag til ruter og kan se stasjonene og hvor de ligger, slik at du kan planlegge turen i forkant, sier hun.

Bu påpeker at det er lokale variasjoner når det gjelder tilgang til hurtigladere. Særlig gjelder dette i Troms og Finnmark, da ladestasjonene der først er på plass neste sommer. Likevel trenger ikke det å være et hinder, ifølge Bu.

– Så lenge du har en bil med gode rekkevidde, så skal det gå greit å reise over hele Norge. Men det er som sagt lurt å planlegge.