Rapperen Kamelen fra Bergen.
Rapperen Kamelen fra Bergen. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Marcus «Kamelen» Mosele (27)
frikjent for ran og trusler

Aktor krevde fengsel i ett år og to måneder. Nå løslates artisten trolig i dag.

Ifølge dommen fra Bergen tingrett, dømmes artisten Marcus «Kamelen» Mosele til fengsel i 28 dager. Han har allerede 108 dager i varetekektsfradrag.

Det innebærer at han frikjennes for de mest alvorlige tiltalepunktene.

Aktor Jørgen Henriksen ba opprinnelig om ubetinget fengsel i ett år og to måneder på rettssakens siste dag.

Politiadvokat Jørgen Henriksen, Vest politidistrikt
Politiadvokat Jørgen Henriksen, Vest politidistrikt Foto: Frode Hoff / TV 2

– Nå tar vi dommen til etterretning, så skal statsadvokaten ta endelig stilling til hvordan påtalemyndigheten skal forholde seg til den, sier politiadvokat Jørgen Henriksen til TV 2.

Du mente det ikke fantes tvil om at Mosele var med på ranet. Mener du fortsatt det?

– Jeg forholder meg bare til tingrettens vurdering, sier han.

Saken oppdateres

– Må ankes

TV 2 overbringer nyheten til mannen som ble utsatt for ranet, Trond Bergsvåg.

–Er det virkelig sant? Jeg kan ikke tro det. Denne saken må ankes, sier Bergsvåg på telefon til TV 2.

Det er Bergsvågs forklaring som ble stående som den avgjørende vurderingen for retten, i spørsmålet om Mosele skulle dømmes for ran, eller ikke. I dommen fremgår det at det ikke er tvil om at det foregikk et ran av Bergsvåg og samboeren, den aktuelle februarkvelden. Det sentrale har vært om det var Mosele som utført det.

«Retten har etter bevisførselen kommet frem til at det knytter seg så mye tvil til om tiltalte kan være gjerningsperson nr. 2, at tiltalte må bli å frifinne for post I og IV» skriver tingrettsdommer Lise Gro Søreide i dommen.

Det var Bergens Tidende som omtalte dommen først.

Sprikende forklaringer

Da rettssaken startet første uken i begynnelsen av juni, var Mosele tiltalt for hele seks forhold:

  • Medvirkning til ran
  • To tilfeller av trusler
  • Kjøring uten gyldig førerkort
  • Oppbevaring av pepperspray
  • Oppbevaring av ammunisjon

Kamelen erkjente straffskyld for delene av tiltalen som gikk på besittelse av patroner og CS-gass. Mosele erkjente deretter delvis straffskyld i et forhold som omhandler trusler mot en ansatt i utelivet.

Det største stridspunktet handlet derimot om tiltalen for ran og trusler ved en besøksgård på Frotveit utenfor Bergen i februar.

Dette nekter Mosele for å ha vært med på, og i retten hadde partene helt forskjellige forklaringer om hva som egentlig skjedde.

Truet og ranet

Driveren av besøksgården, Trond Bergsvåg (57), sa i sin forklaring at en bil stanset på gårdsplassen hans kvelden 17. februar.

To personer skal ha kommet ut av bilen, og stemningen ble fort amper og anspent.

– Marcus (Mosele, journ. anm.) sprayet meg med pepperspray flere ganger. Da min kjære forsøkte å ta bilde av bilen de to kom i, ble hun truet med kniv av den andre personen. Etter en stund dro de fra gården, men tok med seg mobiltelefonen hennes, sa Trond.

Saken fortsetter under bildet

Bonde Trond Bergsvåg vitnet i rettssaken mot rapperen Kamelen. Han påstår at han ble ranet og truet av Kamelen og en annen .
Bonde Trond Bergsvåg vitnet i rettssaken mot rapperen Kamelen. Han påstår at han ble ranet og truet av Kamelen og en annen . Foto: Chris Ronald Hermansen / TV 2

Bergsvåg forklarte at en av gjerningsmennene var delvis maskert, at han la merke til øynene og måten personen oppførte seg på, og at han derfor er sikker på at dette var Mosele.

Gårdseieren sa i retten at han har kjent Mosele helt siden hans yngre dager, og at han derfor enkelt kunne dra kjensel på ham.

Nekter for alt

Kamelen har sittet i varetekt siden pågripelsen i februar, og har hele tiden nektet straffskyld. Etter det første fengslingsmøtet omtalte han det hele som en «syk siktelse», i en kort kommentar til pressen.

I retten benektet Kamelen at han befant seg på Bergsvågs adresse i det hele tatt denne kvelden.

Mosele sin forsvarer, Jørgen Riple, mente også at det ikke fantes tilstrekkelig bevis for å hevde at hans klient var en av gjerningsmennene på gården.

– Jeg har en klient som er mulatt, og når det ene vitnet sier at gjerningspersonen er hvit, så kan det bli noe utfordrende for aktor. I tillegg blir det hevdet at at gjerningspersonen ikke snakket rent norsk. Det er få som har snakket med min klient som ikke vil hevde at han snakker utmerket norsk, sier Riple utenfor tingretten etter sakens første rettsdag.

Saken fortsetter under bildet

HEVDER USKYLD: Kamelen sin forsvarer, Jørgen Riple, mener politiet overhodet ikke har nok bevis til at klienten han kan dømmes.
HEVDER USKYLD: Kamelen sin forsvarer, Jørgen Riple, mener politiet overhodet ikke har nok bevis til at klienten han kan dømmes. Foto: Chris Ronald Hermansen / TV 2.

Tidligere straffedømt

Kamelen har også tidligere vært i klammeri med politiet. I 2012 tilstod han et tyveri, før han i 2014 ble dømt for flere voldslovbrudd. Samme år ble han dømt for heleri.

Rapperen ble for alvor kjent da han i 2015 rømte fra luftegården på Bergen politikammer.

I løpet av de mange månedene han var på rømmen, opptrådte han på mindre scener, blant annet med den populære låten «Si ingenting».