Boris Johnson langer ut mot demonstrantene: – De har ingen rett til å angripe politiet

Det er amper stemning mellom politiet og demonstrantene i London søndag kveld. Statsminister Boris Johnson langer ut mot demonstrantene på Twitter.

Store mengder av demonstranter har tatt til gatene i England søndag, i demonstrasjon mot rasisme.

I London har titusenvis av folk møtt opp for å demonstrere søndag. Arrangørene bak demonstrasjonen ønsker at den skal foregå fredfullt, og frem til søndag kveld har protestene vært rolige.

Se video fra demonstrasjonene i London øverst i saken.

Demonstrasjonene startet som fredfulle, men i løpet av dagen har temperaturen blitt høyere og høyere i byen.

AMPERT: Den fredfulle demonstrasjonen i London har blitt mer og mer amper i løpet av søndag kveld.
AMPERT: Den fredfulle demonstrasjonen i London har blitt mer og mer amper i løpet av søndag kveld. Foto: Isabel Infantes

I gaten utenfor Downing Street har det samlet seg store grupper av demonstranter som roper slagord mot statsminister Boris Johnson. I tillegg har noen kastet flasker og røykraketter mot politiet.

Mellom politiet og demonstrantene har det oppstått knuffing og dytting.

På Twitter sier Johnson at folk har rett til å demonstrere fredfullt, og følge med fra en sosial distanse.

– De har ingen rett til å angripe politiet. Disse demonstrasjonene er et svik mot saken den skal tjene, skriver han og varsler at de som er ansvarlige må så til ansvar for det som skjer.

Flere steder i London har demonstranter jaget politiet. I en video Mirror har publisert løper en kvinne inn mellom politiet og demonstrantene.

– Stopp, stopp, stopp. Det er ikke derfor vi er her, roper hun til demonstrantene og vifter med hendene og ber dem om å holde avstand.

Lørdag ble 14 politibetjenter skadd under demonstrasjonene i byen. Til BBC sier politiet at totalt har 27 politibetjenter blitt skadet i demonstrasjonene som har foregått de siste dagene.

Vandalisert

I løpet av søndag kveld har politiet sett seg nødt til å ta i bruk batonger, ettersom stemningene mellom politiet og demonstrantene har eskalert.

På et tidspunkt prøvde demonstranter å tvinge seg gjennom et forbudt område, melder Sky News.

I tillegg har statuen av tidligere statsminister Winston Churchill blitt vandalisert. På statuen har navnet hans blitt sprayet over, og under er det skrevet «var en rasist».

VANDALISERT: Demonstranter og politi samlet rundt statuen av Winston Churchill som ble tagget ned søndag kveld under demonstrasjonene i London.
VANDALISERT: Demonstranter og politi samlet rundt statuen av Winston Churchill som ble tagget ned søndag kveld under demonstrasjonene i London. Foto: Frank Augstein

Rev ned statue

I Bristol rev demonstranter ned en statue og hev den i elven.

Se videoen av demonstrantene rive ned statuen lenger ned i saken.

Ved hjelp av tau klarte demonstrantene å rive ned bronsestatue av Edward Colston, en fremtredende slavehandler fra 1600-tallet.

Etter statuen er revet ned, setter en demonstrant kneet sitt på nakken av statuen, akkurat slik en politibetjent satte sitt kne på nakken til George Floyd 25. mai. Floyd døde som følge av den brutale pågripelsen i Minneapolis.

Saken har skapt et voldsom engasjement, og over hele verden demonstrerer nå folk i solidaritet med Floyd.

Etter statuen ble revet ned, dro demonstranter den langs gatene i Bristol sentrum, før de kastet den i elven.

Den tomme sokkelen hvor statuen stod tidligere ble deretter brukt som en talerstol for demonstrantene.