MØTER HER: Den 64 år gamle mannen har erkjent straffskyld for hele tiltalen, men må møte i den to dager lange rettssaken i Oslo tingrett tirsdag.
MØTER HER: Den 64 år gamle mannen har erkjent straffskyld for hele tiltalen, men må møte i den to dager lange rettssaken i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Huseier (64) filmet leietakere i årevis og onanerte til videoene

Med bittesmå kameraer og mikrofoner ble den kvinnelige leietakeren og datteren hennes overvåket i fire år. «Helt forferdelig», sier advokaten deres.

Tirsdag skal saken opp for Oslo tingrett, der den tiltalte mannen vil erkjenne straffskyld.

– Han er veldig lei seg og angrer på det han har gjort. Han gruer seg fælt til å møte i retten, sier hans forsvarer Audun Beckstrøm.

Våren 2012 monterte mannen kameraer og mikrofoner på nesten alle rommene i leiligheten han leide ut til en kvinne og datteren hennes i Oslo.

«Det var blant annet plassert kamera på badet med vinkel mot dusjen og kamera og mikrofon over et boblebad», heter det i tiltalen.

Kameraene og mikrofonene var så små at de kunne skjules mellom lister.

Fikk leiligheten rasert

Mannen har forklart at han brukte overvåkingsutstyret til å se og høre på kvinnen og den da 12 år gamle datteren hennes i situasjoner der de var lettkledde eller nakne.

Ved flere anledninger onanerte mannen til det han så og hørte. Han er også tiltalt for å ha tatt et bilde av kvinnen på toalettet.

På et tidspunkt onanerte mannen også til video av at kvinnen og en annen mann badet sammen.

Mannen fra badekaret er senere blitt tiltalt for å ha oppsøkt 64-åringens leilighet med øks. Ifølge tiltalen ble leiligheten rasert, mens motorsykkelen og bilen hans ble påført skader for hundretusener.

Oppdaget løs ledning

Da den kvinnelige leietakeren på et tidspunkt byttet soverom i leiligheten, monterte tiltalte også kameraer og mikrofoner på dette rommet.

Mannen ble først oppdaget da leietakeren oppdaget at det hang noen løse ledninger ned fra taket på badet hennes.

– Hvis ikke de ledningene hadde løsnet, hadde dette sikkert vedvart til dags dato, sier bistandadvokat Anna Marion Persch, som representerer kvinnen og datteren hennes.

– Hvordan oppleves dette for dem?

– Helt forferdelig. Det er helt uvirkelig og noe man aldri kan forestille seg. En slik identitetskrenkelse har man ikke sett maken til i andre saker i norsk rettsvesen, sier Persch.

Utleieren ble pågrepet dagen etter at kvinnen meldte fra til politiet. Han satt 16 dager i varetekt før han ble løslatt.

Persch mener at hennes klienter skal ha en oppreisning som er større en normen i voldtektssaker. Årsaken vil hun komme tilbake til under rettssaken, sier hun.

Politiadvokat Lisa Mari Løkke sier at påtalemyndigheten ser alvorlig på tiltalen.

Det er satt av to dager til rettssaken som begynner i Oslo tingrett tirsdag.