OPPGANG: Boligprisene i Norge steg med nesten 2 prosent i mai. Det er historisk for mai måned. Ekspert tror at prisene vil gå ned til høsten igjen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
OPPGANG: Boligprisene i Norge steg med nesten 2 prosent i mai. Det er historisk for mai måned. Ekspert tror at prisene vil gå ned til høsten igjen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Historisk høye boligpriser i mai: – Overraskende

Boligprisene steg med 1,9 prosent i mai, viser Eiendom Norges månedlige statistikk. Prisoppgaven i mai er historisk høy.

Boligprisene steg kraftig i alle områder i Norge i mai.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,4 prosent.

– Dette er den sterkeste oppgangen i en mai måned i boligprisstatistikkens historie, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge og fortsetter:

– Utviklingen mer enn korrigerer det sesongkorrigerte fallet i boligprisene i mars og april i kjølvannet av tiltakene mot korona-utbruddet.

Prisøkningen er overraskende, sier sjeføkonom Nejra Macic ved Prognosesenteret.

Rentekutt

Prognosesenteret var blant dem som var minst negative til en prisnedgang, men en slik vekst hadde de ikke forventet.

– Prisoppgangen er en overraskende kraftig positiv respons. Det er nok ingen som forventet en vekst på nesten to prosent i mai, sier Macic.

Sjeføkonomen tror hovedårsaken til prisstigningen er det historiske rentekuttet og at det er mange flere som har beholdt jobben sin enn som har mistet den.

– Og de som har beholdt jobben, har fått lavere utgifter på grunn av rentekuttet. Sånn sett kommer majoriteten bedre ut av det enn før koronakrisen inntraff, sier hun.

Også Lauridsen i Eiendom Norge sier at prisoppgangen må ses i lys av den rekordlave styringsrenten, som er satt til 0 prosent. I tillegg må det ses i lys av gjenåpningen av samfunnet, sier han.

Boligprisene er nå 2,5 prosent høyere enn for et år siden.

Færre boliger å velge mellom

Sjeføkonom Nejra Macic sier at en annen grunn til de økte prisene, er at det legges ut færre boliger for salg.

– De som er boligkjøpere, har færre boliger å velge mellom, og det bidrar til presse prisene opp, sier hun.

At det er færre boliger å velge mellom, tror Macic vil bidra til at prisstigningen vil fortsette framover.

Men blir det et nytt smittebølge i Norge til høsten, slik Folkehelseinstituttet har varslet at kan skje, kan det bidra til at prisene går ned.

– Boligprisene faller som regel om høsten. Kommer det en ny smittebølge, vil prisnedgangen bli sterkere, slik vi så i mars. Kommer det ikke en ny bølge, tror jeg prisene vil falle som de vanligvis gjør om høsten, sier Macic.

Time markedet

De som nå har solgt boligen sin og avventer med å kjøpe, vil ikke nødvendigvis tjene på å leie før man kjøper noe i håp om å gjøre et kupp.

Macic sier at det kan være penger å tjene på å leie før man finner noe man vil kjøpe, samtidig koster det en del å flytte.

– Da må man flytte to ganger, og det koster å leie også, og det er en kostnad du kunne ha brukt på å nedbetale ditt eget lån. Det er ikke så mange som tjener på å gjøre kortsiktige gevinster, sier hun.

– Det er større sannsynlighet for at du kommer til å tape penger, fortsetter hun.

KAN GÅ NED: Kommer det ny smittebølge til høsten, kan prisene gå ned igjen, sier sjeføkonom Nerja Macic.
KAN GÅ NED: Kommer det ny smittebølge til høsten, kan prisene gå ned igjen, sier sjeføkonom Nerja Macic. Foto: Prognosesenteret

Hvis man trenger å flytte, sier Macic at hun ikke ville vært så utrolig opptatt av å time markedet.

– Stort sett skjer overtakelsen på tre måneder og man er nødt til å finne noe i løpet av den tiden, og det er sjelden at det blir store utslag i løpet av de månedene, sier Macic.

Fall i antall solgte boliger

Til tross for den kraftige prisoppgangen fortsetter faller i antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg.

I mai ble det solgt 9.615 boliger i Norge, noe som er 7,7 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 37.931 boliger i Norge, noe som er 5,5 prosent færre enn på samme tid i 2019, ifølge Eiendom Norge.

– I mai og juni pleier normalt den såkalte «vårflommen» å sette inn i det norske boligmarkedet, men denne har så langt uteblitt. Husholdninger som har planlagt kjøp og salg av bolig, har ingen grunn til å utsette beslutningen. Boligmarkedet er tilbake etter korona-sjokket og velfungerende, sier Lauridsen.

KRAFTIG OPPGANG: Direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. Boligprisene steg kraftig i mai, til tross for at antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg faller. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRAFTIG OPPGANG: Direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. Boligprisene steg kraftig i mai, til tross for at antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg faller. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sterkest tolv måneders vekst hadde Oslo og Ålesund-området med 3,9 prosent, mens Stavanger-området hadde den svakeste utviklingen de siste tolv månedene med en nedgang på 1,3 prosent.

Oslo, som hadde det sterkeste fallet i boligprisene i april, får også den sterkeste oppgangen i mai, ifølge Eiendom Norges tall.

– Spørsmålet er nå om boligprisene fortatt vil utvikle seg like sterkt i tiden fremover eller om utviklingen i mai var kun var en korrigering av det unormale fallet i boligprisene i mars og april. Det er uavhengig av dette ingen grunn til å avvente boligkjøp- og salg nå. Boligmarkedet er velfungerende, sier Lauridsen.

Sterkere enn ventet

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving skriver i en e-post til TV 2 at norsk økonomi er i gang med å hente seg inn igjen og at boligmarkedet ser ut til å gå foran.

– En prisvekst på 1,9 prosent i krisetid er sterkere enn forventet. Mange har forventet et dypere fall i boligmarkedet. Lite tyder på at det vil skje, sier Geving.

Han sier at oppgangen tyder på at husholdningenes kjøpekraft er god, og at den historisk lave renten trumfer inntektsfallet i husholdningene.

– Dersom den positive utviklingen fortsetter og flertallet av de permitterte kommer tilbake i arbeid i 2020, er det liten grunn til å frykte et boligprisfall av betydning. Dersom gjeninnhentingen i norsk økonomi går raskere enn forventet, kan boligmarkedet bli løftet til nye høyder av lave renter, sier Geving.