Obama mener demonstrasjonene er et historisk øyeblikk

Tidligere president Barack Obama snakket for første gang på åpent kamera om demonstrasjonene som har herjet USA de siste ni dagene.

I en direktesendt sending fra sin egen stue kommenterer den tidligere presidenten for første gang opptøyene som har preget USA siden dødsfallet til afroamerikanske George Floyd.

Obama skal delta i en paneldebatt om demonstrasjonene, og innledet med en kort tale til det amerikanske folk. Den tidligere presidenten erkjenner at de siste ukene har vært svært tøffe, og både koronakrisen og George Floyd-saken har satt dype spor i det amerikanske samfunnet.

– Vi har de siste ukene, og de siste månedene, opplevd store endringer i landet vårt. Selv om alle har ført smerte, usikkerhet og ødeleggelse, så har andre følt det mer enn andre, innleder Obama.

Håper på endring

Han kondolerer deretter på vegne av seg selv og kona Michelle, og sier at alle som er direkte berørt av de siste ukenes dramatiske hendelser er med dem i tankene.

Den tidligere presidenten mener krisesituasjoner som pandemien og George Floyd-protestene fremhever forskjellene i det amerikanske samfunnet. Samtidig håper han dette kan inspirere folk til å tvinge frem en endring.

– På mange måter bringer de siste ukers hendelser våre utfordringer og strukturelle problemer frem i lyset. Det er resultatet av en lang historie, fortsetter den tidligere presidenten.

– Livene deres betyr noe

Deretter henvender den tidligere presidenten seg direkte til USAs afroamerikanske befolkning.

– Jeg ønsker å snakke direkte til unge afroamerikanske menn og kvinner i dette landet. Dere har opplevd mye vondt, men jeg vil at dere skal vite at dere betyr noe. Jeg vil at dere skal vite at livene deres er betyr noe. At drømmene deres betyr noe, sier Obama.

Historisk øyeblikk

Obama sier synet av unge mennesker i gatene gjør ham optimistisk, og mener de siste dagenes demonstrasjoner er et unikt øyeblikk i USAs historie.

– Jeg har hørt noen si at vi har en pandemi og demonstrasjoner, og at det minner dem om 60-tallet hvor det var kaos og mistillit i landet. Selv om jeg var veldig ung da, så vet jeg nok om historien til å si det er noe annerledes som skjer nå. For det jeg ser nå er håp og muligheten til forandring. Jeg er stolt av dere, avslutter presidenten.

Carter: – Vi er bedre enn dette

Også tidligere president Jimmy Carter uttaler seg om demonstrasjonene onsdag.

– Vi må alle rette søkelyset mot den umoralske rasediskrimineringen. Men vold, enten den er spontan eller bevisst oppfordret, er ikke løsningen, heter det i en uttalelse fra Carters senter.

Jimmy Carter sier at vold ikke er løsningen på USAs problemer.
Jimmy Carter sier at vold ikke er løsningen på USAs problemer. Foto: John Amis/AP

Carter sier det smerter ham og kona Rosalynn å se den «tragiske urettferdigheten og den påfølgende reaksjonen i landet de siste ukene».

Den tidligere presidenten avslutter uttalelsen med å rette skytset mot landets sittende lederskap.

– Vi trenger en regjering som er så god som sitt folk, og vi er bedre enn dette, sier Carter.

Med uttalelsen fra Carter har alle de tidligere amerikanske presidentene som er i live, uttrykt seg om de landsdekkende protestene etter at George Floyd ble drept da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis, skriver ABC News.