STØTTER TRUMP: Stortingsrepresentant Ulf Leirstein uttrykker støtte til Trump.
STØTTER TRUMP: Stortingsrepresentant Ulf Leirstein uttrykker støtte til Trump. Foto: Vidar Ruud

Stortingsrepresentant: – Usikker på hva Trump skulle gjort annerledes

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Donald Trump mangler empati, men nå får den amerikanske presidenten støtte på Stortinget.

Tidligere Frp-politiker, nå uavhengig stortingsrepresentant, Ulf Leirstein, sier til TV 2 at han støtter Donald Trump.

– Det er trist å se plyndringen og trist å se vold fra begge sider. Jeg er jo veldig glad i USA, så da blir man trist når man ser at slikt skjer, sier Leirstein til TV 2.

– Litt usikker på hva Trump skulle gjort annerledes. Når demonstrasjoner utarter seg til ødeleggelse så må man nesten innkalle nasjonalgarden, legger han til.

Leirstein var før det amerikanske valget den eneste av stortingsrepresentantene og statsrådene som åpent støttet Trump. Etter det har Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen nominert Trump til fredsprisen.

Tybring-Gjedde sier til TV 2 at bildene fra USA er skremmende og viser at samfunnet er svært polarisert.

– Ikke rasistisk

Han er ikke enig i at hendelsen med Floyd var rasistisk politivold.

– Jeg synes våre journalister og amerikanske journalister var veldig raske til å si at dette var rastistisk motivert politivold. Jeg mener dette var politivold, punktum. Så får andre vurdere om dette var rasistisk motivert, sier Tybring-Gjedde.

– Statistikken i Amerika er ikke så entydig at det er hvit mann mot svart mann. Det går begge veier, så at vi konkluderer så raskt er farlig, sier Frps utenrikspolitiske talsperson.

Han tror det «hatet» mot Trump i Europa gjorde at mediene konkludert med rasisme enda raskere.

USA-elsker og Frp-nestleder, Sylvi Listhaug, har ikke anledning til å kommentere situasjonen i USA. Det opplyser rådgiveren hennes til TV 2.

Støre: – Trump mangler empati

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Trump mangler empati.

– Han setter grupper opp mot hverandre og han gjør det utfra det som er hans valgfokus og gjøre inntrykk på de menneske han trenger til valget. Det er politikkens vesen, men tidligere amerikanske presidenter som Clinton, Obama, Bush og Reagen samlet nasjonen i krisetider og satte ord på sterke følelser, sier Støre til TV 2.

BEKYMRET: Jonas Gahr Støre går hardt ut mot Donald Trump og er bekymret over det som skjer i USA.
BEKYMRET: Jonas Gahr Støre går hardt ut mot Donald Trump og er bekymret over det som skjer i USA. Foto: Lise Åserud

Han sier bildene av drapet på George Floyd var fryktelig vonde å se.

– Det er dypt tragisk det vi ser, og det som har utløst det er drapet på afroamerikanske mannen. Det er politivold og rasisme, men bakgrunnsteppet er større enn det. USA er et samfunn med store splittelser, koronakrisen har rammet USA hardere en mange andre land, 40 millioner har mistet arbeidet sitt. Det er unntakstilstand i flere byer og det er et land hvor kreftene står mot hverandre.

– På toppen er det et politisk lederskap som ikke evner å være problemløsende og dempe konfliktene, sier Ap-lederen.

MDGs partileder Une Basthold mener Norge burde sagt tydelig fra til USA at politivold og rasistisk forskjellsbehandling fra politiets side er helt uakspetabelt.

Hun får støtte av både SVs Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det vi ser er et dypt, dypt splittet samfunn. Der en lang tradisjon for rasisme kombinert med sosial ulikhet skaper frustrasjon. Så har du en president som kaster bensin på bålet og utrolig nok ikke er interessert i å skape ro, men hisse opp stemningen. Det er skikkelig skummelt, sier Lysbakken til TV 2.

ERNA-OPPRØR: Audun Lysbakken vil ha et ordentlig oppgjør mot Donald Trump.
ERNA-OPPRØR: Audun Lysbakken vil ha et ordentlig oppgjør mot Donald Trump. Foto: Terje Pedersen

– Regjeringen lister seg stilt på tå mot Trump hver eneste gang. Jeg tror mange i Norge er lei av det og ønsker en ordentlig protest, og se Erna Solberg slutte å være så høflig mot Trump. Han oppfører seg hårreisende og farlig, sier SV-lederen.

Raseri verden over

25. mai ble George Floyd pågrepet av politiet i Minneapolis i USA. En butikkansatt mente han hadde forsøkt å betale for sigaretter med en falsk sjekk.

17 år gamle Darnella Frazier filmet pågripelsen, og dokumentere hvordan politimannen Derek Chauvin kneler på nakken til Floyd i over åtte minutter.

– Jeg kan ikke puste, sier Floyd i videoen.

Han ble erklært død en time senere.

Etter det har det vært store demonstrasjoner og opptøyer i USA. President Trump har fått kritikk for håndteringen.

– Når plyndringer starter, begynner skytingen, advarte Trump.

Sitatet er hentet fra Walter Headly, som var politisjef i Miami i 1967. Headly kom med uttalelsene etter at afroamerikanere demonstrerte i byen, og Trump måtte tåle sterk kritikk for ordvalget. Twitter markerte meldingen, ettersom de mente den oppfordret til voldsbruk.

Se video av pågripelsen under (NB! Vi advarer mot sterke bilder)