FLOMFARE: På grunn av mye regn de neste dagene, i kombinasjon med snøsmelting, kan det blir økt flomfare flere steder i landet.
FLOMFARE: På grunn av mye regn de neste dagene, i kombinasjon med snøsmelting, kan det blir økt flomfare flere steder i landet. Foto: Kjell Herskedal / NTB scanpix

Meteorologen med en klar oppfordring: – Følg nøye med

Sommervarmen vi har opplevd den siste uken forsvinner, men for én landsdel er det gledelige nyheter. Meteorologen ber deg følge nøye med på flomvarselet.

Pinsehelga bød på godt over 20 grader de fleste steder i landet. Men i likhet med pinsa, ser det ut til at også sommertemperaturene forsvinner.

I Sør-Norge går man mot noen ordentlige våte dager.

I starten av uka vil man oppleve høye temperaturer, men et uvanlig lavtrykk som kommer fra Tyskland vil bred seg innover Sør-Norge fra av torsdagen av.

– Det lavtrykket har med seg nedbør som vil påvirke oss fra torsdag, men som treffer ordentlig på fredag og lørdag, sier meteorolog Ina Ynnesdal hos StormGeo til TV 2.

Allerede tirsdag fikk man et markant værskite, i ytre strøk av Nord-Norge med skyer og nedbør i Lofoten, Vesterålen og deler av Troms.

Onsdagen blir også grått for Trøndelag og Møre og Romsdal med noe regn, og det kan i tillegg komme tordenbyger i indre strøk på Vestlandet og indre Østlandet.

Økt flomfare

Ynnesdal forteller seg at lavtrykket som ligger over Sør-Norge beveger seg sakte, og har med seg mye nedbør.

– Sør- og Østlandet vil spesielt få mye nedbør på fredag og lørdag. Da kan det komme opp mot 80 - 120 millimeter med regn, sier hun.

Mye regn og nokså høye temperaturer vil by på utfordringer.

– Med tanke på snøsmelting vil dette gi økt fare for flomfare. Man vil få økt vannstand i elver, så vær ganske bevist på å følge med på dette, er Ynnesdal sin oppfordring.

– Stålsett dere og følg med på flomvarsler, legger hun til.

Hun presiserer at det gjelder spesielt i områdene rundt Buskerud, Telemark, Oslo og Viken.

Men onsdag og torsdag er det stor fare for flom i Trøndelag og øvre deler av østerdalen, ifølge varsom.no. Da er flomvarselet på tre.

På Vestlandet vil man også oppleve den god del nedbørmengder, men ikke fullt så voldsomt.

– I disse områdene vil man oppleve nedbør periodevis, sier Ynnesdal.

Gode nyheter for nordlendingene

Er det noen som kan smile ekstra godt mot helgen, så er det nordlendingene. Ifølge Ynnesdal er det Nord-Norge som får det peneste været denne helgen.

– Nord-Norge ligger nord for lavtrykket som beveger seg sakte over Sør-Norge, og vil med det få bra vær de neste dagene. Ikke fint vær hele tiden, men mer enn det man får i Sør-Norge, sier hun og smiler.

Ynnesdal legger til at man også i indre strøk nordpå kan oppleve noe nedbør på lørdag og søndag.

På søndag vil det bred seg skyer inn over Nordland fra sør, og man vil få noe nedbør som følge av dette.

Høye temperaturer

Temperaturene i nord vil også være bedre enn i Sør-Norge, sier Ynnesdal.

Akkurat nå har man godt over 20 grader flere steder i Sør-Norge, men som følge av mye nedbør, vil også temperaturene synke en del.

– I nord vil man få rundt 15 grader i snitt de neste dagene og gjennom helgen. I store deler av Sør-Norge faller temperaturen ned til mellom 10 - 12 grader, sier hun.