Klassikeren toscakake

Wenche baker den smakfulle kaken med topping av karamelliserte mandler og eventuelt nøtter.

Til toscakaken bruker du en rundt smurt form 22 cm i diameter og dekker bunnen med bakepapir. Les hele oppskriften før du setter i gang og server gjerne kaken lun.

Kakebunn:

  • 3 egg av normal størrelse eller 2 store egg
  • 120 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 g smeltet smør
  • ½ dl matfløte
  • 125 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver

Toscaglasur:

  • 100 g smør
  • 100 g sukker (gjerne en blanding av lyst og brunt sukker)
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ss hvetemel
  • 2 ss fløte
  • 125 g grovhakkede skåldede mandler, erstatt eventuelt 50-60 g av mandlene med grov hakkede valnøtter eller pistasjnøtter

Slik gjør du:

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis. Tilsett fløte i det smeltede smøret, avkjøl litt før smør og fløteblandingen tilsettes vekselvis med siktet hvetemel og bakepulver (siktet sammen) i eggedosisen. Bruk en slikkepott og vend lett om. Hell deigen i smurt form og stek på midterste rille i varm stekeovn 175 grader i 25 minutter.

Lag nøttetoppingen mens kaken steker.

Smelt smør, sukker, vaniljesukker, mel og fløte i en kasserolle. Rør til en glatt masse. Kok opp og la blandingen småkoke ca. 1 minutt under omrøring. Bland inn de hakkede mandlene/nøttene. Fordel nøtteblandingen forsiktig over den stekte kaken, bruk en spiseskje. Sett kaken tilbake i stekeovnen og stek videre i 15-20 minutter til toppen blir gyllenbrun. Avkjøl kaken i formen. Nøttetopping vil stivne når kaken blir avkjølt. Løsne den avkjølte kaken fra formen med en spiss kniv.

Serveres gjerne kaken lun med litt myk iskrem, vaniljekesam eller pisket krem.