ANNERLEDES: Anders Tegnell mener Sverige kunne gjort ting annerledes i håndteringen av koronapandemien.
ANNERLEDES: Anders Tegnell mener Sverige kunne gjort ting annerledes i håndteringen av koronapandemien. Foto: Pontus Lundahl

Tar selvkritikk: – Burde innført flere tiltak

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier han ville gjort ting annerledes dersom koronaviruset hadde brutt ut på nytt.

Det sier han i et nytt intervju med Sveriges Radio, onsdag.

– Sverige burde innført flere tiltak allerede fra begynnelsen av pandemien. Dersom vi hadde støtt på samme sykdom, og vi hadde visst nøyaktig det vi vet i dag, tror jeg vi ville landet på å gjøre en mellomting av det Sverige allerede har gjort og det resten av verden har gjort, sier Tegnell.

Over 4000 dødsfall

Statsepidemiologen mener det finnes et forbedringspotensial i de tiltakene Sverige innførte for å stoppe spredningen av viruset.

I forhold til store deler av resten av Europa stengte ikke Sverige ned samfunnet da viruset brøt ut for fullt.

Det har resultert i at Norges naboland er et av de hardest rammede landene i verden basert på folketall. Så langt har 4468 mennesker mistet livet.

Til sammenligning er dødstallet i Norge 237.

Tar selvkritikk

Til tross for kritikk har Tegnell stått fast på at Sverige har den mest bærekraftige strategien, men nå tar han altså selvkritikk. Det er særlig de høye dødstallene som har fått statsepidemiologen til å snu.

– Det har absolutt dødd for mange i Sverige, sier Tegnell.

Videre i intervjuet spør Sveriges Radio om det hadde vært mulig å gjøre noe med dette, hvorpå statsepidemiologen svarer at det er noe de får fundere på i fremtiden.

Men selv om Tegnell nå sier at han gjerne skulle innført flere tiltak for å stoppe spredningen av viruset i Sverige, er han usikker på nøyaktig hva det skulle vært.

– Andre land har innført alt på en gang. Sverige er en av de få landene som har gjort ting gradvis. Problemet med å innføre alt på en gang er at man ikke vet hvilke tiltak som har best effekt, sier han i intervjuet.