Biden ber om politireform i USA

Joe Biden ber Kongressen om umiddelbart å vedta en serie politireformer – blant annet et forbud mot kvelertak og en standard for bruk av makt.

– Ingen flere unnskyldninger, ingen flere utsettelser, sier Biden, som ligger an til å bli Demokratenes presidentkandidat og Donald Trumps utfordrer under høstens presidentvalg i USA.

– Landet roper ut etter lederskap, sa Biden da han tirsdag holdt tale i rådhuset i Philadelphia.

Han omtalte George Floyd-saken som «en vekker for nasjonen».

Den siste uken har det vært omfattende demonstrasjoner i en rekke amerikanske byer, etter dødsfallet til George Floyd (46) i Minneapolis mandag sist uke.

Kritiserer Trump

Biden er også sterkt kritisk til Trumps håndtering av uroen som nå preger landet.

– Ingen president vil få oss til å tie, sa Biden i sin første store tale på flere uker.

Han lovet å ikke nøre oppunder hat dersom han blir valgt til president. I stedet varslet han at noe må gjøres med rasisme og økende økonomiske ulikhet i USA.

Ropte etter hjelp

George Floyd var mistenkt for å ha forsøkt å bruke en falsk 20-dollarseddel i en dagligvarebutikk da han ble pågrepet. Ifølge politiet motsatte han seg arrestasjonen.

Forbipasserende filmet pågripelsen, som endte med at Floyd ble liggende på bakken, med politifolk over seg. Den ene politimannen, som nå er pågrepet og siktet i saken, hadde da kneet sitt mot halsen hans i flere minutter.

I videoen hører man Floyd si at han ikke får puste, og at han holder på å dø. Han roper om hjelp.

Noe senere ble han hentet med ambulanse. På sykehus ble han erklært død kort tid senere.

En obduksjonsrapport utført av myndighetene viste at dødsårsaken ikke skyldtes kvelning alene, men også en underliggende hjertesykdom og rus Familien avviser at Floyd hadde noen underliggende sykdom,og bestilte en egen obduksjon av 46-åringen.

Denne obduksjonsrapporten viser at Floyd døde av kveldning.

(©NTB / TV 2)