Oslo 20200124. 
Nøkkeloverrekkelse i Kultur- og likestillingsdepartementet mellom Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V) i Oslo fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20200124. Nøkkeloverrekkelse i Kultur- og likestillingsdepartementet mellom Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V) i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen
Analyse

Til å grine av for Venstre

Bakgrunnstallene viser at Venstre er i alvorlig trøbbel. Partiet har like mange lojale velgere, som de mister til Høyre.

Målingen er en stor nedtur for Venstre, som nå sitter i sin drømmeregjering med Høyre og KrF. Lederkandidat Sveinung Rotevatn har sagt partiet bør sikte mot ti prosent.

Bakgrunnstallene viser at bare 2 av 10 velgere fra valget i 2017 ville stemt på partiet om det var valg i morgen. Venstre har så langt i år bare vært under sperregrensen på TV 2s-målinger. Flest velgere går til Høyre eller setter seg på gjerdet.

UTFOR STUPET: Iselin Nybø leder Venstres regjeringslag. Her tester hun SuperSplash på Tusenfryd.
UTFOR STUPET: Iselin Nybø leder Venstres regjeringslag. Her tester hun SuperSplash på Tusenfryd. Foto: Truls Aagedal

Bakgrunnstallene viser at ingen av de spurte, som bor utenfor storby-områdene, sier de vil stemme Venstre.

På to av tre siste målingene er det bare 2 av 10 fra 2017 som sier de vil stemme på partiet igjen.

Arbeiderpartiet er målingens taper sammen med Venstre. 65 prosent av velgerne som stemte på partiet i 2017 sier de vil gjøre det samme igjen. Bakgrunnstallene viser at de henter færre velgere fra de andre partiene enn de har gjort de andre månedene.

Jonas Gahr Støre og Ap mister noen færre enn tidligere til Høyre, men klart flere til SV og MDG. Arbeiderpartiet har lavere oppslutning blant eldre enn tidligere, men øker blant de yngste.

Fremskrittspartiet er vinneren på mai-målingen. De går frem 3,9 prosentpoeng til 11,9. Frp tjener på økt lojalitet blant gamle velgere. 60 prosent av velgerne som stemte på partiet i 2017 vil gjøre det igjen. Det er markant økning fra forrige måned.

Samtidig går andelen tidligere Frp-velgere på gjerdet markant ned. Partiet mister fortsatt 50.000 tidligere velgere til Senterpartiet. Partiets oppslutning går frem hos både menn og kvinner, og partiet går mest frem hos velgere over 45 år.

Høyre befester posisjonen som landets største parti med 27,3 prosent (-0,7). 75 prosent av velgerne fra 2017 er lojale mot partiet. Høyre henter betydelig færre hjemmesittere enn for en måned siden.

Høyre har nå høyere oppslutning blant kvinner enn menn.

KrF får 3,5 prosent, med en svak vekst. Partiet sin andel lojale velgere er uendret, og partiets største problem er at de fortsatt henter få velgere fra andre partier.

Om målingen

Målingen er tatt opp av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 982 personer 25. - 29. mai. 78,6 prosent oppga preferanse (+5,7 mot mai).

Kantars partibarometer for TV2 gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017 og endringer i styrkeforholdet mellom partiene.

Mandatberegningen er laget av TV 2. Modellen er justert for det antall mandater som skal velges fra hvert fylke når fordelingen skal justeres ut fra folketall foran neste valg. Det betyr at Oslo får 1 mandat ekstra, Akershus får 2 mandater ekstra, mens Møre og Romsdal, Oppland og Buskerud mister et mandat hver.

Senterpartiet får 13,8 prosent (-0,8). Det er den lavest oppslutningen siden i fjor sommer. Partiet har fortsatt svært trofaste velgere, hele 83 prosent av velgerne fra 2017 er lojale. Partiet henter netto 74.000 velgere fra de Frp, Ap og Høyre.

SV går frem med 1,7 prosentpoeng til 7,3 prosent. Andelen tidligere SV-velgere som sier de vil stemme partiet igjen er hele 8 av 10. Det er svært uvanlig til SV å være. I tillegg henter partiet hele 30.000 tidligere Ap-velgere.

MDG får 4,8 prosent. Partiet har klart større oppslutning hos velgere under 30 år, enn de har hos velgere over 30 år.

Rødt er over sperregrensen med 4,7 prosent. Siden januar i fjor har Rødt vært under sperregrensen en gang på TV 2 sine målinger.