Kritikken hagler mot Donald Trump: – Ute av stand til å styre landet

Omringet av demonstranter og opprørsmpoliti, talte president Donald Trump fra Det hvite hus natt til tirsdag. Der truet han med å sende inn hæren.

USAs president Donald Trump ønsker en snarlig slutt på demonstrasjonene som har preget landet siden George Floyds dødsfall.

I en tale fra Rosehagen i Det hvite hus, går Trump hardt ut mot de voldelige opptøyene, som han ser på som «hjemlig terrorisme».

– Jeg samler alle tilgjengelige føderale styrker, sivile og militære, for å stanse opptøyene og lovløsheten. Jeg har snakket med guvernørene, og rådet dem til å sende inn nasjonalgarden. De skal dominere gatene, sier presidenten.

Truer med militæret

Han advarer mot konsekvensene av å ikke følge hans anbefalinger:

– Hvis en by eller stat nekter å ta grep, vil jeg sende inn militæret og løse problemet for dem veldig raskt, fortsetter Trump. Presidenten sier han vil mobilisere «tusenvis» av soldater dersom ikke guvernørene sender inn nasjonalgarden.

Føderale militære styrker har i utgangspunktet ikke lov til å håndheve loven på amerikansk jord. I ekstreme tilfeller kan presidenten benytte seg av Insurrection Act (opprørsloven) fra 1807. Denne tillater presidenten å mobilisere militæret også på amerikansk jord.

Loven ble sist tatt i bruk i 1992, da i forbindelse med Rodney King-opptøyene i Los Angeles. Da var det delstaten selv som ba om hjelp av hæren.

– Dette er det beste landet i verden. Og vi skal holde det trygt, sier Trump.

Sjokkgranater og tåregass

Samtidig som presidenten taler, bruker opprørspoliti tåregass og sjokkgranater for å spre rundt 1000 demonstranter som samlet seg utenfor Det hvite hus. Demonstrantene forholdt seg rolige, men få minutter før presidenten gikk på talerstolen slo opprørspolitiet til.

– Idet presidenten skal til å tale til nasjonen, hører vi eksplosjonene fra Lafayette Park. Det er ekstraordinært sier CNNs Jim Acosta.

Det som hadde vært en fredelig demonstrasjon utviklet seg på få minutter til svært stygge scener, kun steinkast fra Trumps talerstol.

– Jeg støtter alle fredelige demonstrasjoner. Men de siste dagene har landet vårt blitt rystet av profesjonelle anarkister og plyndrere, sier presidenten.

Trump omtaler seg selv som «presidenten for lov og orden», og truer demonstrantene med lange fengselsstraffer.

Ønsker ikke hjelp

Trumps advarsler blir dårlig mottatt av flere guvernører.

– Takk, men nei takk, svarer New Yorks guvernør Andrew Cuomo på spørsmål om han ønsker militær støtte i delstaten.

– Presidenten ønsker å skape sin egen virkelighet. I Washington, D.C. var det mange demonstranter, fredelige demonstranter. Det var unge, for det meste hvite demonstranter, som ble provosert av hva som skjedde med George Floyd, og det burde de være, sier Cuomo til CNN.

Heller ikke J.B. Pritzker, guvernør i Illinois, har mye til overs for Trumps trusler.

– Presidenten ønsker å skifte tema fra hans mislykkede koronahåndtering. Nå ser han det er uroligheter på grunn av urettferdigheten rettet mot George Floyd, og vil vinkle dette så han kan bli presidenten for lov og orden, sier Pritzker til kanalen.

Guvernøren i Washington Jay Inslee er heller ikke nådig i sin kritikk mot Trump. I en skriftlig uttalelse gjengitt av CNN sier han at presidenten ved flere anledninger har bevist at han er ute av stand til å styre landet.

– Landet vårt er definert av vår kollektive karakter og demokratiske idealer, ikke av reaksjonære krav om splittelse og ikke ved å true amerikanere med sitt eget militær, la Inslee til.

Vekker reaksjoner

Både Trumps trusler og politiets angrep på demonstrantene vekker kraftige reaksjoner fra presidentens politiske motstandere.

Joe Biden, som etter alt å dømme blir Trumps motstander i høstens presidentvalg, er ikke nådig i sin omtale av nattens hendelser.

– Han bruker det amerikanske militæret mot det amerikanske folk. Han brukte tåregass og gummikuler mot fredelige demonstranter, skriver Biden på Twitter.

– Skammelig

Også Trumps tidligere rival, Hillary Clinton, retter skyts mot presidenten.

– Dette er en forferdelig bruk av presidentens makt mot våre egne borgere, og hører ikke hjemme noe sted, minst av alt USA, skriver Clinton.

Ordføreren i Washington D.C Muriel Bowser kaller handlingene til det føderale politiet utenfor Det hvite hus for skammelig.

– Jeg innførte portforbud klokken 7. Hele 25 minutter før portforbudet og uten provokasjon brukte føderalt politi ammunisjon mot fredelige demonstranter, foran Det hvite hus, en handling som vil gjøre jobben til politiet vanskeligere. Skammelig!, skriver Bowser på Twitter.