TILGITT: Det han gjorde mot sin tidligere massør Emma O'Reilly er det Lance Armstrong trekker frem som det verste han har gjort. De to har nå begravd stridsøksen.
TILGITT: Det han gjorde mot sin tidligere massør Emma O'Reilly er det Lance Armstrong trekker frem som det verste han har gjort. De to har nå begravd stridsøksen. Foto: Patrick Kovarik

Lance Armstrong avslører det verste han har gjort - og det var ikke dopingbruken

– Det var totalt uakseptabelt. Det er vanskelig å gjøre noe verre enn det.

«Hva er det verste du noensinne har gjort?»

Det spørsmålet blir Lance Armstrong stilt i ESPN-dokumentaren «Lance».

–Nei, nei, jeg tenker, sier han etter en stund.

– Jeg skal svare på spørsmålet ditt ... kutt det, du trenger ikke bruke den delen. Jeg mener, Jesus, rediger, fortsetter Armstrong.

Etter å ha tenkt seg grundig om, er det ikke det notoriske, omfattende dopingjukset som står øverst på listen.

– Sannsynligvis den måten jeg behandlet og snakket om Emma O'Reilly på. Det er sannsynligvis det verste, sier Armstrong ifølge Fox Sports.

Emma O'Reilly var Armstrongs massør, og den utstrakte dopingbruken var på ingen måte skjult for henne. Hun ble jevnlig bedt om å kvitte seg med brukte sprøyter og sminke bort nålemerker på armene.

Da hun forsøkte å fortelle sannheten i 2004, gikk Armstrong til et brutalt motangrep.

Han hevdet O'Reilly bar nag til ham, sportsdirektør Johan Bruyneel og resten av laget.

– Hun er redd vi skal «oute» henne ... som en hore, eller hva som helst, jeg vet ikke, sa Armstrong den gang.

– Vanskelig å gjøre noe verre

Han forsøke også å stemple henne som alkoholiker.

MASSØR: Emma O'Reilly masserer Lance Armstrong under Tour de France i 1999, det året amerikaneren jukset seg til sin første sammenlagtseier.
MASSØR: Emma O'Reilly masserer Lance Armstrong under Tour de France i 1999, det året amerikaneren jukset seg til sin første sammenlagtseier. Foto: Michel Spingler

– Å kalle en kvinne for en hore var bare totalt uakseptabelt. Det er vanskelig å gjøre noe verre enn det, sier Armstrong i dokumentaren.

På spørsmål om hvorfor han gjorde det, innrømmer amerikaneren at han var villig til å gjøre hva som helst for å hindre at den ubehagelige dopingsannheten skulle bli kjent.

– Jeg prøvde ikke å si hun var en hore, men - vel, hvorfor gjorde jeg det? Fordi jeg var en idiot og i full angrepsmodus. Det var derfor jeg gjorde det. Jeg ville sagt hva som helst, sier mannen som ble fratatt syv sammenlagttriumfer i Tour de France.

– Kan vi bare komme oss videre

Emma O'Reilly og Armstrong har for lengst lagt feiden bak seg, men Armstrongs tidligere massør omtaler den nye dokumentaren på Twitter.

– Etter dokumentaren vil jeg si det var fint av Lance Armstrong å be om unnskyldning igjen. Men det er gjort, det var over mellom ham, meg og Johan Bruyneel for mange år siden. Jeg er veldig lei av alle haterne. Kan vi bare komme oss videre og vise litt medfølelse overfor våre medmennesker, skriver hun på Twitter.