AGGRESIV: USAs president, Donald Trump, annomodner til å slå ned demonstrasjonene ved å arrestere flere personer.
AGGRESIV: USAs president, Donald Trump, annomodner til å slå ned demonstrasjonene ved å arrestere flere personer. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Trump i videomøte med guvernører: – Dere må dominere

USAs president Donald Trump krever at det blir slått hardere ned på demonstrasjonene mot rasisme i landet. Han mener de fleste av guvernørene er svake.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det i tittel at Trump hadde uttalt at «Dere må kjøre over demonstrantene, ellers ser dere ut som idioter». Dette er ikke riktig oversettelse. Trump har uttalt: – Dere må dominere. Hvis dere ikke dominerer, kaster dere bort tiden deres. De kommer til å kjøre over dere, og dere vil se ut som en gjeng med idioter.
Tittel ble korrigert og saken ble republisert 14:48 tirsdag 02.06.

De siste dagene har demonstrasjonene utviklet seg til opptøyer og vold flere steder. Trump sier at lokale myndigheter må bli mye tøffere.

– De fleste av dere er svake. Dere må arrestere folk, sa Trump under et videomøte med guvernører mandag.

Ifølge New York Times, som har fått tilgang til opptaket skal Trump ha beordret guvernørene til å dominere demonstrasjonene.

– Dere må dominere. Hvis dere ikke dominerer, kaster dere bort tiden deres. De kommer til å kjøre over dere, og dere vil se ut som en gjeng med idioter, sa presidenten.

Ber om lang fengselsstraff

Utover i samtalen ber han lokale myndigheter om å gi de lang fengselsstraff.

– Dere må arrestere personer, prøv det på de. De må også få lange perioder i fengsel, sier Trump videre.

– Dere må kaste dem i fengsel i 10 år, og da vil dere ikke se disse greiene igjen, fortsetter han.

Flytter ansvaret

Trump har flere ganger blitt anklaget for å forsøke å flytte ansvaret for håndtering av situasjonen fra føderale til lokale myndigheter.

Demonstrasjonene er en reaksjon på George Floyds død. Den 46 år gamle afroamerikanske mannen døde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis for en uke siden.

(©NTB)